European Union Youth Orchestra părăsește Londra și se mută în Italia, din cauza Brexitului

Orchestra Tinerilor din Uniunea Europeană (European Union Youth Orchestra – EUYO) a anunțat miercuri că va părăsi Londra, orașul în care a avut sediul general timp de 40 de ani, și se va muta în Italia, evidențiind astfel unul dintre efectele culturale negative generate de Brexit.

Prestigioasa orchestră, care a colaborat de-a lungul anilor cu unii dintre cei mai renumiți și mai apreciați dirijori din lume, depinde de finanțarea alocată de UE, care, cel mai probabil, nu va mai fi acordată companiilor stabilite în Marea Britanie după ce această țară va părăsi blocul european în martie 2019.

EUYO este o resursă culturală și politică vitală pentru Europa și pentru UE, iar eu sunt încântat că stabilitatea pe termen lung a orchestrei este de acum înainte asigurată„, a declarat Vasily Petrenko, dirijorul-șef al orchestrei.

Orchestra Tinerilor din Uniunea Europeană se va muta anul viitor în două sedii noi, la Roma și Ferrara — un oraș din nordul Italiei.

Fondatorul ei a fost regretatul dirijor italian Claudio Abbado și invitația de mutare în Italia a venit din partea lui Dario Franceschini, ministrul Culturii din această țară.

Înființată la Londra în 1976, EUYO a avut de atunci sediul general în capitala britanică. Marea Britanie s-a alăturat organismului precursor al UE în 1973.

Orchestra organizează audiții în fiecare an pentru a angaja noi membri, care trebuie să aibă vârste cuprinse între 16 și 26 de ani și să provină din țări care sunt membre în Uniunea Europeană.

Decizia luată de Marea Britanie printr-un referendum organizat în iunie 2016 de a părăsi Uniunea Europeană a creat probleme majore pentru multe persoane care lucrează în industria artistică, în care colaborările transfrontaliere și abilitatea de a călători fără obligativitatea unor vize pentru a susține turnee în Europa sunt extrem de apreciate.