Exclusiv: Cătălin Cherecheș ar putea să scape de închisoare

Getting your Trinity Audio player ready...

În cadrul emisiunii „Un radio ascultător” de la Radio Clasic FM, realizată de jurnalistul Adrian Călin, avocatul Răzvan Doseanu a făcut declarații în premieră privind cazul fostului primar al orașului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Avocatul a informat despre o contestație în anulare depusă, având ca următor termen data de 5 aprilie 2024 la Curtea de Apel Cluj. Doseanu a precizat în exclusivitate pentru Radio Clasic faptul că unul dintre motivele contestației în anulare îl reprezintă posibila prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunea pentru care Cătălin Cherecheș a fost judecat.

De asemenea, avocatul Răzvan Doseanu a explicat că eforturile legale vizează anularea hotărârii de condamnare din apel, subliniind o situație de incompatibilitate a unuia dintre membrii completului de judecată care a pronunțat hotărârea. Această problemă nu este legată de identitatea personală a celor implicați, ci de o situație potențial aplicabilă oricărui magistrat, punând în lumină vulnerabilitățile sistemului judiciar. Avocatul a relatat un caz particular în care decizia în apel a fost influențată de relațiile personale dintre magistrați și procurori, evidențiind o posibilă lipsă de imparțialitate. Mai exact, s-a menționat că un magistrat a emis o soluție în apel pe baza rechizitoriului unui procuror, în timp ce acel procuror gestiona un dosar ce viza situația penală a mamei judecătorului.

 

Declarație avocat Răzvan Doseanu: „Există depusă o contestație în anulare Următorul termen va fi în data de 5 aprilie 2024 la Curtea de Apel Cluj. Practic, noi am solicitat anularea hotărârii de condamnare din apel, având în vedere incompatibilitatea unuia dintre membrii complețului dezlegat pe care a pronunțat hotărârea în apel. Nu are legătură cu numele persoanelor implicate, are legătură cu o situație în care ar putea să fie implicat orice magistrat, indiferent de nume. Practic, doamna magistrat a dat soluția în apel pe rechizitorul unui domn procuror, în timp ce domnul procuror avea un dosar în lucru în care decidea soarta mamei doamnei zubecători din punct de vedere penal. Dar aici e o situație de vulnerabilitate pentru orice magistrat, o situație în care soarta propriei mame stă exact la mâna procurorului, care a evit rechizitorul pe care trebuie să-l confirme sau să-l infirme în apel. E o situație de principiu, de o clara aparență de lipsă de imparțialitate. De altfel, doamna magistrat s-a și abținut la momentul respectiv, dar declarația de obținere a fost atunci respinsă. Și, dacă tot m-ați sunat, vă spun în premieră al doilea motiv, nu l-am prezentat până în prezent, am invocat inclusiv împrejurarea că la momentul la care s-a dat soluția în apel, ar fi intervenit prescripția răspunderii penale pentru infracțiunea pentru care domnul Cătălin Cherecheș a fost trimis în judecată.”