Festivalul de film de la Cannes se amână

Probabil cel mai prestigios festival de film și cea mai mare întâlnire anuală a cineaștilor, Festivalul de film de la Cannes (Franța) a amânat cea de-a 73-a ediție din cauza pandemiei coronavirusului.

Organizatorii festivalului de pe riviera franceză, programat să aibă loc în perioada 12-23 mai, au declarat că au în vedere mutarea festivalului la sfârșitul lunii iunie sau la începutul lunii iulie.

Sunt studiate mai multe ipoteze pentru a păstra festivalul, principalul dintre acestea fiind o simplă amânare”, au transmis organizatorii festivalului într-un comunicat.

Organizatorii au fost extrem de reticenți în a anula Festivalul de la Cannes. Timp de săptămâni, ei au respins întrebările și au încercat să împingă procesul de selecție. Dar, pe măsură ce pandemia s-a răspândit în Franța, a devenit total inevitabil ca o adunare masivă precum cea de la Cannes să fie anulată.

Sâmbătă, premierul francez, Édouard Philippe, a ordonat închiderea tuturor restaurantelor, cafenelelor și cinematografelor din Franța pentru a crește distanțarea socială și combaterea virusului.

Alte festivaluri majore de film, inclusiv South by Southwest și Festivalul de Film Tribeca, au fost deja anulate.

Festivalul de film de la Cannes, fondat în 1939, în timp ce Europa se afla în pragul războiului, a fost cunoscut mai multe transformări de-a lungul timpului. A început ca o alternativă la Festivalul de Film de la Veneția, care intrase sub influența lui Benito Mussolini. Ediția inaugurală a Festivalului de la Cannes a fost anulată după gala de deschidere, în care a avut premiera filmul „The Hackback of Notre Dame”. A doua zi, Germania a invadat Polonia.