Festivalul de la Veneţia: Filme de Kusturica, Mel Gibson, Tom Ford, în competiţia oficială

Filme de Mel Gibson, Tom Ford, Terrence Malick, Pablo Larrain, Emir Kusturica şi Win Wenders au fost selectate în competiţia oficială a celei de-a 73 ediţii a Festivalului de la Veneţia, au anunţat organizatorii într-o conferinţă de presă desfăşurată pe 28 iulie, la Roma.

Filme regizate de Mel Gibson, Tom Ford, Pablo Larrain, Antoine Fuqua şi Damian Chazelle, dar şi cele mai noi pelicule ale autorilor de renume internaţional Emir Kusturica, Francois Ozon, şi Wim Wenders, au fost selecţionate în competiţia oficială a celei de-a 73-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, ce se va desfăşura între 31 august şi 10 septembrie.

De asemenea, scurmetrajul "Prima noapte/ First Night", scris şi regizat de Andrei Tănase, va concura pentru cel mai bun scurtmetraj în secţiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneţia, fiind singurul titlu românesc inclus anul acesta în competiţie.

În anii trecuţi, în selecţia festivalului de la Veneţia s-au regăsit filmele "Spotlight", "Birdman" sau "Gravity", care au fost recompensate apoi cu mai multe premii Oscar. Jurnaliştii de la Variety speculează că filmele ce vor fi proiectate în legendarul cinematograf Lido vor fi şi în cursa pentru premiile Oscar.

Filmul regizat de Mel Gibson, intitulat “Hacksaw Ridge” îl are protagonist pe Andrew Garfield, care joacă rolul unui medicului militar Desmond T. Doss din Al Doilea Război Mondial, despre care se spune că n-a purtat niciodată armă.

Filmul celebrului designer Tom Ford, “Nocturnal Animals” este un thriller despre scena artistică din Los Angeles şi despre crima organizată din Texas.

Actriţa Natalia Portman joacă în două dintre filmele ce vor fi proiectate la Veneţia: multaşteptatul "Jackie", un film biografic despre Jacqueline Kennedy Onassis, regizat de Pablo Larrain, şi “Planetarium”, de Rebecca Zlotowski, despre două surori care au abilitatea de a comunica cu spiritele celor morţi.

"Voyage of Time", ultimul film al lui Terrence Malick, ce va fi povestit de Cate Blanchett în voice-off, a fost descris drept o "celebrare a universului, despre timp, de la începuturi până la colaps-ul final"

Alt film din competiţie este “The Bad Batch”, regizat de irano-americana Ana Lily Amirpour, în care joacă Jim Carrey şi Keanu Reeves. Pelicula este o poveste de dragoste distopică ce se petrece în deşertul din Texas.

“On The Milky Road”, filmul lui Emir Kusturica, în care joacă regizorul însuşi, este povestea unui bărbat în trei perioade ale vieţii sale, inclusiv o vreme în care este lăptar pe timpul războiului şi are o relaţie pasionantă cu o femeie ce este interpretată de Monica Bellucci.

Wim Wenders vine în acest an la Veneţia cu o peliculă filmată în 3D, intitulată “The Beautiful Days of Aranjuez” , bazată pe o piesă de teatru scrisă de Peter Handke. Filmul este despre o conversaţie dintre un bărbat şi o femeie pe tema iubirii.

Prezentăm integral selecţia completă a Festivalului de Film de la Veneţia pentru cele mai importante secţiuni, precum şi regizorii care le-au realizat:

În competiţie

“The Bad Batch,” Ana Lily Amirpour
“Une Vie,” Stephan Brizé
“La La Land,” Damien Chazelle
“The Light Between Oceans,” Derek Cianfrance
“El ciudadano ilustre,” Mariano Cohn, Gaston Duprat
“Spira Mirabilis,” Massimo D’Anolfi, Martina Parenti
“The Woman Who Left,” Lav Diaz
“La region salvaje,” Amat Escalante
“Nocturnal Animals,” Tom Ford
“Piuma,” Roan Johnson
“Paradise,” Andrei Konchalovsky
“Brimstone,” Martin Koolhoven
“On the Milky Road,” Emir Kusturica
“Jackie,” Pablo Larrain
“Voyage of Time,” Terrence Malik
“El Cristo ciego,” Christopher Murray
“Frantz,” Francois Ozon
“Questi Giorni,” Giuseppe Piccioni
“Arrival,” Denis Villenueve
“The Beautiful Days of Aranjuez,” Wim Wenders