Festivalul de operă de la Bayreuth a început în condiții sporite de securitate

Celebrul festival de operă de la Bayreuth, dedicat compozitorului german Richard Wagner, a început luni după-amiază în condiții sporite de securitate după ce patru atacuri au fost comise într-o singură săptămână în Germania, dintre care două au fost revendicate de Statul Islamic (SI), relatează France Presse.

Manifestarea estivală care împlinește 140 de ani se deschide cu "Parsifal".

De la începutul repetițiilor în luna iunie, legendara "colină verde", locul unde Wagner și-a construit celebra operă Festspielhaus, este supusă unor măsuri de securitate stricte, întărite și mai mult după atacurile din ultimele zile.

Numai landul Bavaria, în estul căruia se situează Bayreuth, a fost în câteva zile scena a trei atacuri care au zguduit țara. Duminică noaptea, un refugiat sirian de 27 de ani, care jurase credință Statului Islamic, și-a detonat dispozitivul explozibil la Ansbach, în apropierea locului de desfășurare a unui festival de muzică, sinucigându-se și rănind 15 persoane. Vinerea trecută la Munchen (sud), un tânăr germano-iranian de 18 ani a deschis focul și a ucis nouă persoane, iar la începutul săptămânii trecute, luni, a avut loc un atac cu un topor într-un tren la Würzburg (sud), revendicat de un solicitant de azil în numele grupării jihadiste Statul Islamic, care a făcut cinci răniți. Bayreuth se află la aproximativ două ore distanță cu mașina de locațiile în care au avut loc aceste atacuri.

Un al patrulea atac a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în landul Baden-Wurttemberg.

Din respect pentru victime, ceremonia de deschidere a festivalului de la Bayreuth, care urmează în mod tradițional după prima reprezentație, a fost anulată de autoritățile bavareze. Nici sosirea pe covorul roșu nu a mai fost prevăzută. Iubitorii de operă nu vor avea voie cu pungi în incinta festivalului, pernele de pe scaune vor fi scoase din sala de spectacole, accesul la garderobe va fi restricționat, iar spectatorii vor trebui să aibă în permanență asupra lor un act de identitate cu fotografie. Mașinile nu au voie să se apropie de "colina verde''.