Festivalul Internaţional „George Enescu” – nominalizat în premieră la International Opera Awards 2020

Festivalul Internaţional „George Enescu” a fost nominalizat în premieră la International Opera Awards 2020, în contextul promovării tot mai susţinute a operei în programul său artistic.

Potrivit unui comunicat de presă, festivalul urmează să-şi susţină nominalizarea prezentând juriului programul dedicat operei la ediţia din 2019.

Câştigătorii premiului urmează să fie anunţaţi în cadrul unei festivităţi care va avea loc la prestigiosul Sadler’s Wells în Londra, pe 4 mai 2020.

„Este o mare onoare şi bucurie ca Festivalul Internaţional ‘George Enescu’ să fie recunoscut ca un promotor al operei, cu atât mai mult cu cât această abordare mai amplă a lucrărilor lirice, care se datorează direcţiilor artistice ale lui Vladimir Jurowski, se înscrie deja într-o tendinţă demarată în 2017 şi cu o abordare modernă, care utilizează tehnologiile multimedia. Această tendinţă va continua, programul ediţiei jubiliare din 2021 a festivalului urmând să prezinte opere noi”, a declarat Mihai Constantinescu, directorul general al evenimentului.

La conferinţa de deschidere a ediţiei din 2019 a festivalului, directorul artistic, maestrul Vladimir Jurowski, sublinia că programul a scos în evidenţă preocuparea pentru lumea operei, prezentând o varietate de capodopere, de la mai marii din epoca barocă şi până la elitele teatrului muzical din secolul al XX-lea.

„Cred că opera, mai mult decât orice altă formă de artă, poate aduce împreună muzica şi textul, sunetul şi viziunea, individualul şi globalul, ca să examineze profund şi să exploreze acele întrebări care ne încearcă şi ne definesc pe toţi, ca artişti şi ca oameni”, afirma Jurowski.

Această tendinţă de promovare a operei a început din 2017, printr-o premieră inovatoare: la deschiderea acelei ediţii, Vladimir Jurowski şi London Philharmonic Orchestra au prezentat „Oedipe” în versiune concertantă, în premieră cu proiecţii multimedia live, sub direcţia artistică a regizoarei Carmen Lidia Vidu.

La ediţia din 2019 a festivalului au fost 14 opere în concert. Patru dintre acestea au fost completate de creaţii multimedia şi arhitectură vizuală, semnate de Carmen Lidia Vidu, Nona Ciobanu şi Peter Kosir.

La aceeaşi categorie dedicată festivalurilor care promovează spectacole de operă, au mai fost nominalizate Festival de la Salzburg, Donizetti Opera Festival, Festival Castell de Peralada, Macerata Opera Festival, Opera FestivalO19 (Opera Philadelphia).

Printre ceilalţi nominalizaţi se află Lise Davidson, Sir Bryn Terfel şi Kirill Petrenko, prezenţi la Festivalul Internaţional „George Enescu” în 2019, şi românii Adela Zaharia şi George Petean, precum şi basul Rene Pape, prezenţi şi ei la ediţiile anterioare. De asemenea, opera în concert „Leonora”, o poveste despre iubire, sacrificiu personal şi eroism semnată de Ludwig van Beethoven, prezentă în cadrul festivalului, a fost nominalizată la categoria Recording (Complete Opera).

Înfiinţat în 2012, International Opera Awards este un eveniment anual prin care se celebrează opera din întreaga lume.