Filarmonica ‘Banatul’ aşteaptă banii de la guvern destinaţi renovării clădirii şi sălii de concerte, pentru CCE 2021

Filarmonica „Banatul” din Timişoara aşteaptă banii de la guvern destinaţi reparării cât mai urgente a clădirii şi a sălii de concerte „Capitol”, întrucât pentru anul Capitalei Culturale Europene (CCE) 2021 sunt aşteptaţi oaspeţi de seamă care şi-au anunţat deja prezenţa, dar acustica sălii este foarte slabă, a declarat managerul general al instituţiei, Ioan Coriolan Gârboni.

El a spus că toate reparaţiile strict necesare de până acum s-au făcut din sponsorizări.

„În decembrie 2019 a apărut în Monitorul Oficial hotărârea de guvern prin care se alocă Timişoarei o sumă importantă de bani şi hotărârea prin care se dau banii pentru refacerea sălii ‘Capitol’ şi a grădinii de vară. Din câte am înţeles eu, aceşti bani nu sunt prinşi în buget, deşi este publicat în MO că suma s-a aprobat. Între timp s-a schimbat guvernul şi se pare că banii nu există (decât pe hârtie n.r.). Chiar dacă am putea să prindem această finanţare la prima modificare de buget a guvernului, va fi aproape imposibil să putem face reparaţiile până în anul 2021, dacă ne gândim numai la licitaţii şi la toate demersurile legale necesare”, a afirmat, pentru AGERPRES, Ioan Coriolan Gârboni.

Managerul Filarmonicii „Banatul” susţine că totul ar trebui pregătit la standardele necesare, întrucât aici vor sosi oaspeţi importanţi în anul 2021, fiind vorba inclusiv de Festivalul „George Enescu”, dar şi de Orchestra Simfonică a Uniunii Europene, Orchestra Simfonică London Mozart, de cea mai cunoscută orchestră de canoane din lume, St. Martin in the Fields sau de Orchestra de Cameră din Lausanne.

„Sunt opt orchestre foarte mari, a căror valoare totală depăşeşte 800.000 de euro, noi având obligaţia să asigurăm doar cazarea completă, cu masă şi transport de la aeroport, ori sala noastră ar trebui cât de cât refăcută. Au fost făcute reparaţii prin sponsorizări, dar ar trebui spart tavanul şi mărite suprafaţa şi volumul pentru a crea un ecou care la noi este foarte mic. Cred că aceste lucruri vor fi foarte greu de făcut dacă banii nu vor veni în timp util de la guvern, iar noi nu avem certitudinea aceasta”, a detaliat Gârboni.

Reabilitarea întregii clădiri a filarmonicii ajunge la circa 24 de milioane de euro, iar pentru că suma este foarte mare, primarul Nicolae Robu a cerut de mai mult timp sprijin de la guvern, astfel încât Filarmonica „Banatul” să fie gata pentru anul 2021, fiind o clădire culturală emblematică a municipiului, alături de Operă şi de Muzeul de Artă