Filarmonica din Berlin a votat pentru noul dirijor

Cei 124 de membri ai Filarmonicii din Berlin s-au întâlnit într-o locaţie secretă din oraş pentru a alege noul director artistic, dirijorul care îi va succede lui Simon Rattle când acesta îşi va încheia mandatul în 2018.

Detalii privind modul în care este organizat scrutinul pentru ceea ce este încă una dintre cele mai prestigioase funcţii în orchestră sunt puţine. În teorie, oricare muzician poate vota dirijorul în primul tur, cu toate că în practică orchestra, se pare, întocmeşte o listă cu posibilii viitori dirijori şi apoi votează, în stil papal, până când unul candidaţi iese cu o majoritate clară. Chiar dacă muzicienii vin cu o preferință clară astăzi, este puțin probabil ca decizia va fi făcută publică foarte repede, și nu există nici o garanție, că cel ales va accepta în mod necesar nominalizarea – zilele când Filarmonica din Berlin pocnea din degete și orice dirijor din lume ar fi acceptat postul au apus demult.

Menţionăm că şi românul Sergiu Celibidache a fost ales dirijor pro tempore al faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin,  în 1945, când directorul acesteia, Wilhelm Furtwängler, fusese suspendat din funcție, fiind suspectat de a fi colaborat cu regimul nazist. Până în 1952, când Furtwängler, reabilitat, redevine șef al orchestrei, Celibidache dirijează peste 400 concerte cu orchestra filarmonică din Berlin, impunându-se ca personalitate muzicală de o excepțională exigență artistică, totuși nu totdeauna comod ca stil de dirijare pentru componenții orchestrei dirijate. Celibidache suferă însă o mare deziluzie când aceștia, în 1954, îl aleg pe Herbert von Karajan dirijor pe viață, ca succesor al lui Furtwängler.

Filarmonica din Berlin se află printre invitaţii din acest an ai Festivalului Internaţional George Enescu, de la Bucureşti.