Filme de Florin Şerban, Ana Lungu şi Ioana Uricaru, în competiţia de lungmetraje de la Sarajevo

Filmele „Dragoste 1. Câine”, de Florin Şerban, „Un prinţ şi jumătate”, de Ana Lungu, şi „Lemonade”, de Ioana Uricaru, au fost incluse în competiţia de lungmetraje de la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina, potrivit site-ului evenimentului.

Anul acesta, zece lungmetraje sunt în competiţie la Festivalul de la Sarajevo.

Totodată, la cea de-a doua ediţie a competiţiei dedicate filmelor studenţeşti au fost incluse producţiile „16 lovituri”, de Alexandru Badea, prezentat în premieră mondială, şi „Albastru şi roşu, în proporţii egale”, de Georgiana Moldoveanu, prezentat, anul acesta, şi în secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes. Competiţia va prezenta 13 scurtmetraje şi mediumetraje care au fost produse în şcolile de film din regiune. Filmele concurează pentru premiul Heart of Sarajevo pentru cea mai bună producţie studenţească.

De asemenea, în competiţia dedicată scurtmetrajelor au fost incluse „Morski briz”, de Cecilia Ştefănescu, şi „Totul e foarte departe”, de Emanuel Pârvu. Programul dedicat scurtmetrajelor are ca scop promovarea în faţa unei audienţe mai ample şi în rândul profesioniştilor din cinematografie a tinerilor regizori.

Organizatorii evenimentului au anunţat, luni, şi cei 61 de actori, directori de imagine, regizori, critici de film, producători şi scenarişti care participă la cea de-a 12-a ediţie a programului Talents Sarajevo. Printre aceştia se numără actorii români Alfredo Constantin Minea, Pavel Ulici, regizoarea Andreea Lăcătuş, producătoarea Ana-Maria Voicu, scenariştii Livia Diana Plopeanu şi Răzvan-Gabriel Dutchevici şi monteurul Letitia Gabriela Ştefănescu.

Nu în ultimul rând, în programul In Focus vor fi proiectate filmele „Fotbal Infinit”, de Corneliu Porumboiu, şi „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie.

Filmul „Cold War”, de cineastul premiat cu Oscar Pawel Pawlikowski, recompensat pentru regie la Festivalul de la Cannes 2018, va deschide evenimentul de la Sarajevo, pe 10 august.

De asemenea, organizatorii Festivalului de la Sarajevo dedică programul Tribut de anul acesta aclamatului regizor turc Nuri Bilge Ceylan.

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo va avea loc în perioada 10 – 17 august.