Filmul „Alice T.”, de Radu Muntean, în competiţie la Festivalul de la Locarno 2018

„Alice T.”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean, va avea premiera mondială pe 4 august, în competiţia internaţională a Festivalului de Film de la Locarno, Elveţia.

Cu un scenariu semnat de Alexandru Baciu, Radu Muntean şi Răzvan Rădulescu, filmul o are în prim plan pe Alice Tarpan (Andra Guţi), de aproape 17 ani, urmărind relaţia acesteia cu mama sa adoptivă, Bogdana (Mihaela Sîrbu), pe fondul unei adolescenţe complicate.

„Alice T.” este cel de-al şaselea lungmetraj semnat de Radu Muntean. Filmul este o coproducţie România/ Franţa/ Suedia, fiind produs de Multi Media Est (MME), casa cu care regizorul a realizat toate lungmetrajele sale anterioare.

Alături de Andra Guţi şi Mihaela Sîrbu, din distribuţie fac parte şi Cristine Hămbăşanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunţeanu, Şerban Pavlu şi Maria Popistaşu.

Vânzările internaţionale sunt gestionate de Films Boutique. Filmul are deja distribuitor în Franţa, Bac Films, iar Voodoo Films îl va distribui în România.

Radu Muntean se află la a doua selecţie la Festivalul de la Locarno, după ce a participat în competiţia oficială din 2006 cu „Hârtia va fi albastră”.

Cea de-a 71-a ediție a festivalului va avea loc între 1 şi 11 august. Înființat în 1946, acesta este unul dintre festivalurile de film cu cea mai veche tradiție, fiind recunoscut ca o platformă de prestigiu pentru peliculele de artă. Lista regizorilor care s-au afirmat pe scena internațională la Locarno IFF include nume ca Milos Forman, Mike Leigh, Béla Tarr, Aleksandr Sokurov, Atom Egoyan, Jim Jarmusch, Spike Lee, Abbas Kiarostami, Gus Van Sant şi Fatih Akin. Festivalul a cunoscut o dezvoltare remarcabilă sub conducerea directorului artistic Carlo Chatrian, care a primit recent propunerea de a-şi continua activitatea preluând conducerea artistică a Festivalului de Film de la Berlin.

Radu Muntean (1971, București) a absolvit cursurile Academiei Române de Teatru și Film – Regie de Film în 1994. A debutat în lungmetraj cu „Furia” (2002), distins cu premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru debut. În 2006, „Hârtia va fi albastră” a avut premiera mondială în competiţia internaţională de la Locarno, fiind proiectat ulterior în peste 60 de festivaluri internaționale şi distins cu numeroase premii la manifestări de profil ca cele de la Sarajevo, EURASIA, Namur şi Cottbus. Au urmat „Boogie” (2008), care a avut premiera la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Realisateurs, „Marți, după Crăciun” (2010) şi „Un etaj mai jos” (2015), ambele prezentate în secţiunea Un Certain Regard a evenimentului de pe Crozetă.