Filmul “Prima noapte”, regizat de Andrei Tănase, desemnat marele câștigător la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Dresda

Filmul "Prima noapte"/ "First Night", cu text și regie semnate de Andrei Tănase, a câștigat marele premiu al Competiției naționale la cea de a 29-a ediție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj de la Dresda – Filmfest

"Un moment special din viața unui tânăr. Unul pe care ni l-am fi imaginat cu totul altfel. Iar el, neajutorat, reacționează exagerat. Regizorul dezvăluie cu multă sensibilitate fragilitatea identității masculine în procesul maturizării și aruncă din când în când un ochi la un mediu social anume. Un film care surprinde autentic un moment. Un film care rămâne cu tine", se arată în argumentul juriului Filmfest Dresden, citat în comunicat.

Pelicula îi are în distribuție pe Alfredo Minea și Cristiana Luca, alături de Mimi Brănescu și Elvira Deatcu. Imaginea filmului este semnată de Barbu Bălășoiu (Sieranevada).

Filmul a concurat în 2016 și pentru trofeul acordat celui mai bun scurtmetraj în secțiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneția.

Potrivit comunicatului citat, "Prima noapte" este un scurtmetraj independent, realizat fără sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Filmul este coprodus de Deutsche Exotik Filmproduktion GmbH, Libra Film Productions, Commitet și ARTE/ SWR Germania.

Andrei Tănase (născut în 1982) a studiat filmul la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale" din București. A regizat scurtmetraje selecționate și premiate în festivaluri: "Vacanța la țară" (2015), distins cu Premiul Luna la NexT Film Festival și selecționat la TIFF, Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur, Timishort, Filmfest Dresden, "Claudiu și crapii" (2013), proiectat la Cottbus, TIFF, Namur sau Molodist (Kiev), "Kings of the Castle" (co-regizat cu Vlad Ilicevici, scurtmetraj documentar, 2010), "Mc Russia" (scurtmetraj documentar, 2008), "Love Forever" (2006), "Myriapod" (2004).