Firmele occidentale se retrag din Rusia

Se așteaptă ca mai multe companii occidentale să se retragă din Rusia marți, în timp ce corporațiile și investitorii din diverse industrii urmează exemplul firmelor energetice BP și Shell, care au abandonat pozițiile de mai multe miliarde de dolari după invazia Ucrainei. Băncile de top, companiile aeriene, producătorii auto și altele au redus livrările, au închis parteneriate, considerând acțiunile Rusiei inacceptabile.

Luni seara, Warner Bros. a declarat că a retras lansarea de săptămâna aceasta a filmului „The Batman” de pe ecranele rusești, în urma unui anunț de la Walt Disney Co care a declarat că va întrerupe lansarea de filme în cinematografe din Rusia. Între timp, Mastercard a declarat că a blocat mai multe instituții financiare din rețeaua sa de plăți ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei.

Occidentul a luat măsuri pentru a pedepsi Rusia cu o serie de măsuri, inclusiv închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești, închiderea unor bănci rusești din rețeaua financiară globală SWIFT și restricționarea capacității Moscovei de a-și folosi rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari.