Flota de Nord a Rusiei anunță ca va începe exerciții militare strategice în Arctica

Rusia și-a consolidat în ultimii ani prezența militară în Arctica, unde topirea gheții a deschis perspectiva explorării resurselor din această regiune. Ca urmare a schimbărilor climatice, regiunea arctică începe să se deschidă pentru comerț, pescuit, minerit și foraje, iar Rusia răspunde prin accentuarea prezenței sale militare în zona pe care o consideră parte a sferei sale de influență. SUA au început și ele să efectueze exerciții militare.

În urmă cu doar câteva săptămâni, Rusia a avertizat Alianța Nord-Atlantică să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea țării. „Sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem”, a subliniat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Președintele rus Vladimir Putin consideră prezența trupelor ruse în Arctica o parte „absolut necesară” a dezvoltării militare a țării, susținea purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Zona arctică este o regiune foarte importantă a Federației Ruse, care se aplică atât granițelor noastre, cât și zonei noastre economice speciale. Potențialul economic crește de la an la an, știți că există planuri generale de dezvoltare națională în Arctica, iar toate acestea sunt implementate în mod consecvent”, spunea Dimitri Peskov, în luna martie.

Lună trecută administraţia Biden a cerut reducerea activităţilor militare în regiunea Oceanului Arctic şi a criticat atitudinea Rusiei.