×

Fondul european pentru achiziția de arme va exclude companiile din afara UE, cu excepția partenerilor oficiali ai blocului comunitar

Fondul european pentru achiziția de arme va exclude companiile din afara UE, cu excepția partenerilor oficiali ai blocului comunitar

Uniunea Europeană a decis că fondul destinat achizițiilor de arme pentru țările membre va fi accesibil doar companiilor de apărare din UE și celor din țările terțe care au semnat acorduri de apărare cu blocul comunitar, au declarat miercuri oficialii europeni.

Excluderea echipamentelor militare controlate de țări terțe

În plus, vor fi excluse orice sisteme de arme avansate pentru care un stat terț deține „autoritatea de proiectare” sau controlează utilizarea finală. Acest criteriu elimă din start platforme militare precum sistemul american de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot, produs de compania RTX, precum și alte echipamente fabricate de SUA, pentru care Washingtonul impune restricții privind utilizarea sau desfășurarea acestora.

Decizia, o victorie pentru Franța și statele care cer o politică „Buy European”

Această măsură reprezintă un succes pentru Franța și alte state europene, care au cerut insistent o abordare „Buy European”, cu scopul de a stimula investițiile în industria de apărare din interiorul UE. Măsura vine și pe fondul îngrijorărilor privind fiabilitatea Statelor Unite ca partener militar pe termen lung, mai ales după politicile președintelui Donald Trump.

„Trebuie să cumpărăm mai multe arme europene”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, subliniind importanța reducerii dependenței de furnizorii externi.

Regatul Unit și Turcia, excluse, dar pot deveni parteneri oficiali

Decizia Bruxelles-ului impune ca cel puțin 65% din costul produselor militare achiziționate prin acest fond să fie cheltuit în UE, Norvegia sau Ucraina.

Regatul Unit a făcut presiuni puternice pentru a fi inclus în inițiativă, având în vedere rolul său important în coaliția europeană a voinței, un proiect care vizează consolidarea capacităților de apărare ale Europei. Marea Britanie este un actor major în industria de apărare europeană, iar companiile britanice BAE Systems și Babcock International sunt integrate profund în ecosistemul militar al unor state UE, precum Italia și Suedia.

Cu toate acestea, Londra și Ankara nu vor avea acces la acest fond decât dacă semnează un parteneriat oficial de apărare și securitate cu UE. În cazul Regatului Unit, negocierile cu Bruxelles-ul în această privință s-au împotmolit, din cauza unor divergențe privind drepturile de pescuit și migrația.

Impact asupra industriei europene de apărare

Excluderea Marii Britanii și a Turciei din acest fond ar putea crea probleme majore pentru marile companii europene de apărare, care au relații comerciale solide cu furnizorii și producătorii din aceste state. Această decizie ar putea forța companiile din UE să își reorienteze lanțurile de aprovizionare și să caute alternative în interiorul blocului comunitar.

Un nou pas spre autonomia strategică a Europei

Prin această politică, UE își consolidează autonomia strategică și încearcă să reducă dependența de furnizorii americani. Totuși, rămâne de văzut cum vor reacționa statele care sunt tradițional aliate puternice ale SUA, dar care, în același timp, fac parte din UE și depind de echipamentele produse peste Atlantic.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura