Fostul ministru Ilan Laufer este audiat de poliţişti. Are calitatea de suspect în dosarul delapidărilor de la magazinul „Unirea”

Fostul ministru Ilan Laufer este audiat, la ora transmiterii ştirii, de către poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, având calitatea de suspect în dosarul în care Carmen Adamescu e acuzată de fraudă, au precizat, surse apropiate anchetei.

Fostul ministru este audiat, joi, de către Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economic (DICE), în dosarul lui Carmen Adamescu, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.

Laufer are calitatea de suspect în dosar, fiind suspectat de complicitate la gestiune frauduloasă şi de evaziune fiscală.

Potrivit aceloraşi surse, fostul ministru ar fi sprijinit-o pe Carmen Adamescu în administrarea bunurilor Unirea Shopping Center, producând pagube companiei de peste 5.800.000 de euro.

Cei care doreau să închirieze spaţii în Unirea, ar fi încheiat mai întâi contracte subsecvente cu societăţile administrate de Ilan Laufer, cu sume mari de bani. Ulterior, acesta i-ar fi ajutat să închirieze spaţiile în Unirea, la sume mici de bani. Banii astfel obţinuţi de Ilan ar fi fost transferaţi către patru societăţi din Cipru şi Elveţia, de unde erau ulterior retraşi, prin încheierea cu aceste firme a unor contracte fictive de consultanţă, comision şi intermediere.

Aceste sume, astfel obţinute, ar fi ajuns la Carmen Adamescu, spun aceleaşi surse.

Acuzaţiile care i se aduc lui Carmen Adamescu

De asemenea Laufer este cercetat şi pentru evaziune fiscală. Acesta, pentru a nu achita taxele şi impozitele pe profit pentru o societate pe care o administra, ar fi majorat cheltuielile, prin încheierea şi înregistrarea în evidenţa contabilă a unor contracte fictive de consultanţă, cu cele patru firme din Cipru şi Elveţia. Cheltuielile fictive se ridică la suma de 22 de milioane de lei.

În dosar mai este cercetată şi o funcţionară de la Unirea Shopping Center.

În acest dosar, Carmen Adamescu este acuzată de delapidare, prejudiciul fiind de peste 40 de milioane de lei. Ea a fost reţinută în dosar şi plasată sub control judiciar. De asemenea, a fost dispus şi sechestru pe bunuri până la concurenţa prejudiciului.

Ilan Laufer a fost în atenţia opiniei publice mai ales în noiembrie 2018, în urma propunerii pentru portofoliul Ministerului Dezvoltării. Propunerea pentru numirea sa în funcţie a ajuns la Klaus Iohannis care, ulterior, a anunţat că nu va semna decretul. Tot atunci a fost respinsă şi propunerea ca Olguţa Vasilescu să ocupe funcţia de ministru al Transporturilor.

La scurt timp, Ilan Laufer a făcut declaraţii în care a menţionat că refuzul preşedintelui de a-l numi este un act antisemit.

„Îl rog să aibă curajul să spună care a fost motivul real pentru care m-a respins, mă refer la cel religios şi faptul că sunt evreu (…) Ceauşescu a vândut evrei. Azi, am certitudinea că şi Iohannis a vândut un evreu român. Nu ştiu cui, nu ştiu pe câţi bani”, a spus Laufer la acel moment.

Laufer a deţinut funcţia de ministru pentru mediul de afaceri.