Fostul președinte al SUA Jimmy Carter a avertizat că democrația este amenințată

Fostul președinte al SUA Jimmy Carter a avertizat că democrația este amenințată în toată țara, avertizând că „marea noastră națiune se clătină tot mai tare acum în pragul prăpastiei”.

Carter, scrie într-un articol de opinie publicat de New York Times în ajunul aniversării insurecției din 6 ianuarie, că „fără acțiuni imediate, suntem expuși real unui risc de conflict civil și de a pierde prețioasa noastră democrație”.
„Americanii”, a spus fostul președinte în vârstă de 97 de ani, „trebuie să lase deoparte diferențele și să lucreze împreună înainte de a fi prea târziu”.
În urmă cu un an, democratul s-a alăturat celorlalți trei foști președinți în viață – Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton – condamnând revolta violentă a protestatarilor care au luat cu asalt Capitoliul în timp ce Congresul se întrunea pentru a certifica rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 pentru Președintele Joe Biden. Carter a mai scris că „promotorii minciunii că alegerile au fost furate au preluat un partid politic și au alimentat neîncrederea în sistemele noastre electorale”.

Carter a spus că are speranța că atacul mortal asupra Capitoliului „va determina națiunea să abordeze polarizarea toxică care amenință democrația noastră”.
Dar politicienii, a spus el, „au valorificat neîncrederea pe care au creat-o pentru a promulga legi care împuternicesc legislatorii partizani să intervină în procesele electorale” și „caută să câștige prin orice mijloace, iar mulți americani sunt convinși să gândească și să acționeze la fel.”