Franța impune „permisul sanitar” pentru accesul în muzee, cinematografe și alte astfel de spații

Franța impune folosirea unui „permis de sănătate” pentru accesul în muzee, cinematografe sau alte spații culturale, în mijlocul unui val puternic de îmbolnăviri cu Covid-19, generat de virulenta variantă Delta, relatează BBC. De miercuri, francezii vor trebui să facă dovada vaccinării, unui test negativ sau vindecării de Covid pentru a putea intra în majoritatea muzeelor și cinematografelor.

Parlamentarii francezi vor dezbate dacă să extindă această regulă și pentru luna august la intrarea în cafenele restaurante și spații comerciale. Decizia a fost luată la o zi după ce Franța a înregistrat 18.000 de cazuri noi în 24 de ore, o creștere masivă, generată în principal de circularea variantei Delta, original descoperită în India. În această situație, guvernul de la Paris a anunțat că Franța a intrat în al patrulea val al pandemiei.

Numărul de cazuri a crescut accelerat în ultimele zile, săptămâna trecuta se înregistrau medii de 7.000 de cazuri pe zi. Săptămâna aceasta, numărul a crescut cu 150%.

„Nu am mai văzut așa ceva până acum”, a spus ministrul sănătății francez, Olivier Veran, în fața Adunării Naționale, camera inferioară a parlamentului francez. El a precizat că varianta Delta nu se poate compara cu nicio altă variantă anterioară în ce privește capacitatea crescută de transmitere.

Președintele Emmanuel Macron anunțase anterior că există planuri pentru crearea acestui „permis sanitar” dar și vaccinarea obligatorie a celor care lucrează în domeniul sanitar, până în septembrie.

Planurile lui Macron, însă, s-au dovedit controversate și au dus la proteste. Peste 100.000 de francezi au protestat, sâmbătă, împotriva vaccinării şi a certificatelor COVID la Paris, Strasbourg, Lille şi la Montpellier. Protestatarii au scandat „Libertate!” şi au purtat semne care denunţau o „dictatură sanitară” a preşedintelui Macron.