Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

elisabeth ii

Marea Britanie, liderii lumii și membrii caselor regale din întreaga lume își iau rămas bun de la Regina Elisabeta, ultima figură impunătoare a epocii sale, în cadrul unor funeralii de stat cu un fast impresionant, transmite Reuters.

Cu puțin timp înainte de 13.00 (ora României), sicriul de stejar, acoperit cu steagul regal și cu Coroana Imperială peste, va fi așezat pe un afet de tun și va fi tras de militari ai marinei până la Westminster Abbey pentru funeralii.

Printre cei 2.000 de participanți se vor afla aproximativ 500 de lideri mondiali, printre care Biden, împăratul Naruhito al Japoniei, vicepreședintele chinez Wang Qishan și președintele sud-african Cyril Ramaphosa.

Strănepoții reginei, prințul George, în vârstă de 9 ani, și prințesa Charlotte, în vârstă de 7 ani, cei doi copii mai mari ai actualului moștenitor al tronului, prințul William, vor fi, de asemenea, prezenți.

„În ultimele 10 zile, soția mea și cu mine am fost profund emoționați de numeroasele mesaje de condoleanțe și de sprijin pe care le-am primit din țară și din întreaga lume”, a spus Charles, fiul Elisabetei și noul rege, într-un comunicat.

„În timp ce ne pregătim cu toții să ne luăm ultimul rămas bun, am vrut pur și simplu să profit de această ocazie pentru a le mulțumi nenumăraților oameni care au fost un sprijin și o mângâiere pentru familia mea și pentru mine în aceste momente de durere”, a adăugat Charles.

Regina Elisabeta a murit pe 8 septembrie la casa ei de vară din Scoția, Castelul Balmoral. Starea ei de sănătate era în declin, iar de luni de zile regina se retrăsese din viața publică, deși cu doar două zile înainte de moarte o numise pe Liz Truss prim-ministru.

Longevitatea sa și legătura sa inextricabilă cu Marea Britanie au fost atât de mari încât chiar și propria sa familie a considerat că decesul ei a fost un șoc. „Cu toții am crezut că era invincibilă”, a spus prințul William.

Cea de-a 40-a suverană dintr-o linie genealogică care își are originea în 1066, Elisabeta a urcat pe tron în 1952, fiind primul monarh britanic din perioada post-imperială.

Ea și-a condus națiunea ce încerca să își croiască un nou loc în lume și a avut un rol esențial în apariția Commonwealth-ului, ce în prezent cuprinde 56 de țări.

Când i-a succedat tatălui său, George al VI-lea, Winston Churchill a fost primul ei prim-ministru, iar Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietică. A întâlnit aproape toate figurile importante din politică, divertisment și sport, inclusiv pe Nelson Mandela, Papa Ioan Paul al II-lea, Beatles, Marilyn Monroe, Pele și Roger Federer.

Deși avea o înălțime de doar 1,60 m, domina încăperile cu prezența ei și a devenit o figură globală impunătoare, lăudată după ce a murit în întreaga lume, de la Paris și Washington la Moscova și Beijing. Doliu național a fost ținut chiar și în Brazilia, Iordania și Cuba, țări cu care ea nu avea prea multe legături directe.