Furie în Pakistan, după decapitarea fiicei unui diplomat

Puține cazuri de feminicid sunt în prim-plan în Pakistan, dar decapitarea fiicei unui ambasador promite să testeze un sistem juridic despre care activiștii spun că a eșuat în mod repetat să protejeze victimele violenței și care are nevoie de reforme urgente. Potrivit unui raport al poliției văzut de CNN, Noor Mukadam, în vârstă de 27 de ani, a murit pe 20 iulie după ce ar fi fost torturată și ucisă de un cunoscut, Zahir Jaffer, fiul de 30 de ani al unei familii influente, cu cetățenie dublă Pakistan-SUA.

Moartea lui Noor Mukadam s-ar fi putut pierde în statisticile criminalității din Pakistan, dacă nu ar fi fost statutul său social și al familiei criminalului, precum și locația în care a avut loc crima, blocul F7 dintr-unul dintre cartierele exclusiviste din Islamabad.

În zilele de după moartea sa, pakistanezii au cerut #JusticeforNoor pe Twitter, iar o pagină GoFundMe a fost deschisă pentru a strânge bani pentru taxele de înmormântare, înainte ca familia ei să solicite închiderea acesteia.

Acum, familia, deși una cu un puternic statut social, se confruntă cu o lungă bătălie juridică, în ciuda evidențelor crimei comise de Zahir Jaffer.

Jaffer a fost arestat la locul presupusului atac și ulterior acuzat de crimă premeditată.

Imaginile cu Mukadam, împărtășite de prietenii și familia ei arată o tânără înaltă și plină de viață. „A fost genul de fată care ar fi făcut oricând un efort în plus pentru cei dragi. Iubea să danseze pe acoperiș în ploaie”, spune pritenii lui Noor.

S-a născut în Iordania, a declarat tatăl ei, Shaukhat Mukadam, un distins diplomat pakistanez, fost trimis în Coreea de Sud și Irlanda. El a declarat pentru CNN că fiica sa era o fată cu o „inimă moale”, care „iubea arta și animalele și îi făcea pe cei din jur să râdă”.

Potrivit raportului poliției, Shaukhat Mukadam a spus că el și soția sa se aflau în diferite părți ale orașului pe 19 iulie, făcând cumpărături. S-au întors la casa familiei, în care locuiau împreună cu fiica lor spre seară, unde au văzut că aceasta nu s-a întors acasă.

Au încercat să o sune, dar telefonul mobil era închis, așa că au încercat să o caute cu ajutorul prietenilor ei. În următoarea după-amiază, pe 20 iulie, familia Mukadam a primit un telefon ciudat de la Zahir Jaffer care le-a spus că Noor nu este cu el. 

Câteva ore mai târziu, poliția a sunat pentru a le spune că Noor Mukadam a fost ucisă și familia ar trebui să se prezinte la secția de poliție. Apoi au fost duși la reședința familiei Jaffer pentru a identifica corpul fiicei sale.

Poliția nu a precizat care a fost motivul crimei. Jaffer și Mukadam, precum și familiile lor, se cunoșteau, potrivit raportului poliției. Poliția a precizat că nu comentează dincolo de raportul publicat.

Părinții lui Jaffer, Asmat Adamjee Jaffer și Zakir Jaffer, directorul Ahmed Jaffer & Company Ltd, una dintre cele mai vechi companii comerciale din țară, au fost, de asemenea, arestați sub acuzația că au încercat să ascundă probe, conform raportului poliției. Celor doi le-au fost respinse cererile de eliberare pe cauțiune, deoarece informațiile furnizate judecătorului au sugerat că amândoi au făcut „eforturile maxime” pentru a elimina probele presupusei crime.