Furtunile fac ravagii în țară

Un număr de 65 localităţi din 21 judeţe au fost afectate, duminică, de fenomenele hidrometeorologice prognozate, efecte semnificative fiind înregistrate în judeţele Arad şi Hunedoara, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Conform sursei citate, pompierii au intervenit în judeţele Arad, Argeş, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea şi în municipiul Bucureşti pentru evacuarea apei din 54 case, 222 curţi, 62 beciuri, 3 subsoluri ale unor blocuri de locuinţe, 4 anexe, 5 incinte ale unor operatori economici, de pe două străzi, precum şi pentru degajarea a 20 copaci şi a doi stâlpi căzuţi pe carosabil, fiind avariate patru autoturisme.

Efecte semnificative s-au înregistrat în judeţul Arad, unde 8 persoane au fost salvate- patru erau adăpostite în podul locuinţelor din localitatea Buceava-Şoimuş, iar alte patru se aflau într-un autoturism surprins de ape pe DJ 708, între localităţile Gurahonţ şi Buceava-Şoimuş.Sursa foto: ISU Arad.


„Tot în judeţul Arad, o persoană, pentru care a fost sesizată dispariţia de la domiciliu, a fost găsită la aproximativ 5 km de locuinţă, cu multiple traumatisme, decedată. Organe de cercetare verifică circumstanţele şi împrejurările în care s-a produs această situaţie”, arată IGSU.

Un alt judeţ unde au fost înregistrate efecte considerabile este Hunedoara, zonă în care, din cauza precipitaţiilor abundente, accesul către patru localităţi (Arănieş, Cerbăl, Ulm şi Vălari) nu se poate realiza, precizează sursa citată.Sursa foto: ISU Hunedoara


Din cauza apei şi aluviunilor acumulate circulaţia rutieră este blocată pe trei drumuri judeţene (DJ 708/Arad, DJ 131/Covasna, DJ 687J/Hunedoara) şi a fost temporar afectată pe două drumuri naţionale (DN 11C/Covasna, DN 72/Prahova) şi pe două drumuri judeţene (DJ 687D/Hunedoara, DJ 687F/Hunedoara).

La acest moment, echipe specializate se află în teren, pentru remedierea situaţiei şi reluarea traficului în condiţii de siguranţă, precizează autorităţile.

În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, au fost înregistrate avarii în nouă localităţi din judeţele Hunedoara şi Vrancea, iar echipe ale furnizorilor intervin pentru remedierea acestei situaţii, menţionează IGSU.

La momentul raportării, se intervine în judeţele Arad, Braşov, Covasna, Hunedoara şi Mureş pentru înlăturarea efectelor vremii nefavorabile.

Dinamica situaţiei din teren rămâne sub atenta monitorizare a Centrul Operaţional Naţional din IGSU pentru dispunerea imediată a măsurilor care se impun pentru limitarea şi înlăturarea efectelor înregistrate.

În context, IGSU reaminteşte cetăţenilor să respecte recomandările autorităţilor şi să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere care să faciliteze evacuarea normală a apei, iar în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora.