Gazprom amenință Republica Moldova că-i va tăia gazul în 48 de ore

Gigantul rus al gazelor Gazprom a amenințat luni Republica Moldova că își va întrerupe livrările de gaze în termen de 48 de ore pentru lipsa plății la timp, crescând presiunea asupra acestei țări în plină criză energetică din Europa, scrie AFP.

„Termenul limită de plată a fost luni, 22 noiembrie. Astăzi, Gazprom, în conformitate cu termenii contractului, a informat partea moldovenească că livrările de gaze către Moldova vor fi întrerupte în 48 de ore”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Serghei Kuprianov, la postul de televiziune rus NTV.

„Gazprom este profund dezamăgită de faptul că Moldova nu își îndeplinește angajamentele contractuale”, a adăugat el.

La sfârșitul lunii octombrie, Moldova și Gazprom prelungiseră contractul dintre ele cu cinci ani, după câteva săptămâni de negocieri dure.
Kuprianov a declarat luni că Gazprom a fost de acord să semneze contractul cu condiția ca Moldova să-și plătească facturile integral și la timp.
Moldova se aprovizionează în mod tradițional cu gaze din Rusia prin regiunea separatistă pro-rusă Transnistria și Ucraina.
Dar complicații au apărut după creșterea prețurilor a Gazprom din octombrie, când contractul a fost prelungit cu o lună, o decizie pe care guvernul moldovean a considerat-o „nejustificată și nerealistă” pentru această țară care este una dintre cele mai sărace din Europa.
Amenințat cu blocarea economiei, Chișinăul a cumpărat gaze din Polonia, o premieră de la obținerea independenței în 1991.
Fosta Republică Sovietică, Moldova este împărțită între susținătorii unei apropieri de Moscova și cei care doresc să adere la Uniunea Europeană.
Experții susțin că Moscova și-a majorat tarifele pentru a pedepsi Chișinăul după alegerea din 2020 a președintelui pro-european Maia Sandu.
La rândul său, Moscova acuzase Chișinăul de întârziere la plată și amenințase că va închide robinetul dacă nu se semnează un nou contract.
Kremlinul a negat orice dorință de presiune geopolitică asupra Moldovei, argumentând că este doar o chestiune comercială.
Aceste lipsuri în Moldova au apărut pe fondul creșterii prețurilor la gaze în Europa.