George Tuță, candidatul PNL la Primăria Sectorului 1, fotografiat alături de generalii SRI și Laura Codruța Kovesi

Getting your Trinity Audio player ready...

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a stârnit controverse după ce a publicat pe o rețea socială o fotografie în care George Tuță, candidatul PNL la Primăria Sectorului 1, apare alături de generalii SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, precum și de Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA. Ungureanu și-a exprimat îngrijorarea privind implicarea foștilor ofițeri SRI în politică, întrebându-se dacă este corect ca Tuță, fost șef de cabinet al directorului SRI Eduard Hellvig, să candideze la o funcție publică.

George Tuță a respins vehement orice legătură cu ancheta în care este vizat Florian Coldea. Într-o declarație pentru G4Media, Tuță a afirmat: „Nu am lucrat niciodată împreună cu domnul Coldea pe vreun subiect. Eu am activat în cabinetul directorului SRI în perioada 2015-2018, pe parte de transformare instituțională și de modernizare. Am fost inițial consilier al domnului Hellvig, ulterior șef de cabinet. Florian Coldea a fost trecut în rezervă în perioada în care și eu am activat în SRI. Resping vehement orice încercare de a îmi lipi numele de ancheta în care este vizat domnul Coldea.”

Fotografia la care face referire Emanuel Ungureanu a fost realizată de agenția foto Inquam Photos pe 3 martie 2016, în timpul unei ședințe de bilanț a DIICOT pentru anul 2015, eveniment la care participa directorul SRI Eduard Hellvig, pe care Tuță îl însoțea în calitatea sa de consilier. „Am lucrat în cadrul Serviciului, la fel ca în Ministerul Dezvoltării sau în Parlamentul României și Parlamentul European având funcția de consilier al domnului Hellvig,” a explicat Tuță.

George Tuță este candidatul PNL, susținut de PSD, la Primăria Sectorului 1, și se confruntă în alegeri cu actualul primar Clotilde Armand de la USR. Ungureanu a subliniat în postarea sa implicarea serviciilor secrete în politică, sugerând că această practică este un reflex moștenit de la Securitatea comunistă.

Ungureanu a reiterat opoziția vehementă a USR față de proiectul de lege susținut de PSD-PNL care ar permite SRI să aibă un rol activ în procesul de justiție. „USR este SINGURUL PARTID din România care s-a opus vehement în Parlament proiectului de lege susținut de PSD-PNL ca SRI să poată să rămână cu ambele picioare în procesul de justiție! Propaganda PSD-PNL se chinuie în aceste zile să-l lipească pe Coldea de USR. Adevărul este cunoscut, la vilele de protocol ale SRI NU veți găsi la chermeze useriști, acolo și-au făcut veacul însă pesediști și peneliști de frunte!”, a scris Ungureanu.