Germania ar putea naționaliza activele Gazprom și Rosneft

Ministerul german al Economiei are în vedere exproprierea unităţilor Gazprom şi Rosneft din ţară pe fondul preocupărilor legate de securitatea aprovizionării cu energie, a informat joi cotidianul de afaceri Handelsblatt, citând surse guvernamentale.

Discuțiile dintre înalți oficiali ai ministerului și cancelarul Olaf Scholz urmăresc să prevină întreruperile masive de curent electric în cazul în care oricare dintre aceste companii, care sunt importante din punct de vedere sistemic pentru Germania, ar avea dificultăți, citează Reuters.

Ambele companii sunt de neînlocuit pe piața energetică din Germania, Gazprom Germania exploatând spații mari de stocare a gazelor și Rosneft Deutschland fiind un jucător cheie pe piețele rafinăriilor de benzină, motorină și kerosen, a relatat Handelsblatt.

În același timp, companiile riscă să intre în „faliment tehnic”, deoarece băncile și partenerii de afaceri s-au îndepărtat de companiile cu proprietari ruși de la intrarea în vigoare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, afirmă Handelsblatt.

Occidentul a reacționat rapid la ultimatumul dat de președintele rus Vladimir Putin statelor „neprietenoase” care cumpără gaz din Rusia, ca începând de vineri să plătească în ruble, pentru că altfel le va fi tăiat gazul. Opinia generală este că gazul primit din Rusia va fi plătit tot în euro, pentru că așa prevăd contractele.