Grecia anunţă restricții suplimentare pentru perioada „cea mai dură” a pandemiei COVID

Guvernul grec a anunţat miercuri că lockdown-ul aflat în vigoare pentru combatarea pandemiei de COVID-19 va fi prelungit până la 16 martie şi va fi suplimentat cu noi restricţii, având în vedere că ţara trece prin perioada „cea mai dură” a epidemiei, relatează AFP.

Grecia, aflată în lockdown din 7 noiembrie, a înregistrat miercuri cea mai mare rată zilnică de infectări, cu peste 2.700 de cazuri noi, a spus ministrul sănătăţii, Vassilis Kikilias.

„Traversăm partea cea mai dură a acestei pandemii”, a avertizat el, adăugând că spitalele publice din Atena sunt supuse unei „presiuni insuportabile” de săptămâni.

„În ritmul în care vin noile internări, sistemul de sănătate îşi depăşeşte limitele de infrastructură şi personal”, a spus el, insistând pe „creşterea importantă” a infectărilor cu varianta britanică a coronavirusului.

În consecinţă, un spital militar şi două spitale private din Atena vor prelua pacienţi non-COVID pentru a elibera sute de paturi în spitaluri publice, unde să fie primiţi bolnavi infectaţi cu SARS-CoV-2.

Lockdown-ul, prelungit deja de mai multe ori şi care urma să se încheie la 8 martie, va fi extins până la 16 martie şi va fi însoţit de măsuri mai stricte începând de joi. Locuitorii nu vor mai putea ieşi din perimetrul municipalităţii lor nici măcar pentru a face cumpărături sau exerciţiu fizic.

Aceste „măsuri vizează să reducă mobilitatea (…) rămânem la noi, în cartierele noastre”, a spus viceministrul protecţiei civile, Nikos Hardalias, în acelaşi briefing de presă.

Miercuri au fost anunţate încă 40 de decese asociate COVID-19, bilanţul ajungând la aproape 6.600 într-o ţară cu 11 milioane de locuitori.

De la debutul pandemiei, aproape 200.000 de persoane au fost infectate în Grecia, iar în prezent peste 430 sunt spitalizate la terapie intensivă.

Mai mult de 950.000 de persoane au fost vaccinate până acum.