Grecia solicită restituirea sculpturilor din Partenon, aflate în colecţia Muzeului Britanic

La începutul secolului al XIX-lea, Lord Thomas Elgin muta sculpturile de marmură din Partenonul din Atena în Regatul Britanic, pe când Grecia se afla sub dominaţie otomană. Încă de la câştigarea independenţei, în 1832, Grecia a solicitat Marii Britanii returnarea artefactelor, însă fără succes.

Marţi, a fost făcută o nouă solicitare în acest sens, când premierul Greciei, Alexis Tsipras s-a întâlnit cu premierul Marii Britanii, Theresa May.

Aflat la prima sa vizită oficială în Londra de când a fost ales, în 2015, premierul Alexis Tsipras a punctat că problema sculpturilor din Partenon, deţinute în prezent de ”British Museum”, este de o importanţă etică particulară, informează Reuters.

„Sculpturile apaţin moştenirii culturale mondiale, dar locul lor firesc e în Partenon”, a explicat Tspiras, citat de agenţia de ştiri.

Până în prezent, Marea Britanie a rezistat presiunii campaniilor de restituire atât a sculpturilor provenite din Partenon cât şi a altor obiecte din alte ţări, precum Nigeria sau Etiopia, invocând adesea legislaţia care interzice muzeelor să ofere obiecte din colecţiile lor.

Campania Greciei a devenit mai insistentă începând cu 2009 când a fost deschis un muzeu la baza dealului Acropole. O dată cu înfiinţarea acestui muzeu, reprezentanţii Greciei au considerat că au răspuns criticii conform căreia Atena nu avea un loc potrivit pentru a păstra statuile.