Grevă generală la CFR în 27 noiembrie

Getting your Trinity Audio player ready...

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, afiliată la Blocul Național Sindical, a anunțat că va declanșa o grevă generală începând cu data de 27 noiembrie la nivelul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA. Această decizie vine ca urmare a nesoluționării revendicărilor sindicale, care formează obiectul unui conflict colectiv de muncă. Pe durata grevei, va fi asigurată o treime din activitatea normală, în conformitate cu prevederile legale.

Această mișcare urmează unei greve de avertisment din 15 septembrie 2023, după care reprezentanții Guvernului au anunțat un plan pentru finanțarea strategică a căii ferate, impulsionarea investițiilor în material rulant modern și stabilirea unei salarizări corecte. Cu toate acestea, sindicaliștii afirmă că politicile economice și sociale adoptate de Guvern blochează negocierile colective pentru încheierea contractului colectiv de muncă, încălcând dispozițiile contractelor colective și individuale de muncă existente, ceea ce a dus la diminuarea sau suprimarea unor drepturi salariale.

Federația Națională Mișcare Comercial Vagoane a avertizat încă din octombrie 2023 asupra riscului degradării relațiilor sociale și a stabilității activității companiei. Prin declanșarea grevei, sindicaliștii subliniază necesitatea urgentă a soluțiilor de finanțare corectă și reală pentru întregul ecosistem de transport feroviar, refuzând experimentele eșuate.