Gustavo Dudamel, cel mai tânăr dirijor al Concertului de Anul Nou, a făcut senzaţie la Viena

Pe 1 ianuarie 2017, Gustavo Dudamel, în vârstă de 35 de ani, a devenit cel mai tânăr compozitor care a condus Filarmonica din Viena în faimosul Concert de Anul Nou. Tradiţionalul concert, transmis pe 1 ianuarie în 90 de ţări, a avut în program lucrări de Johann Strauss (tatăl), Johann Strauss (fiul), Franz Lehar, Emile Waldteufel, Franz von Suppe, Carl Michael Ziehrer.

Dirijor de muzică clasică recunoscut internaţional, Gustavo Dudamel din Venezuela este motivat de credinţa deplină în puterea muzicii de a uni şi inspira. În prezent director muzical şi artistic al Filarmonicii Los Angeles şi director muzical al Orchestrei Simfonice Simon Bolivar a Venezuelei, Gustavo Dudamel este întâlnit atât pe scenele unor concerte strălucitoare, cât şi la masterclasses sau pe platforme digitale inovative din întreaga lume. Pe lângă toate acestea, Dudamel apare în ipostaza de dirijor invitat al unora dintre cele mai faimoase instituţii muzicale. În 2017, urmează să susţină un turneu european cu Filarmonica din Berlin.

Concertul de Anul Nou de la Viena datează din 1939: Filarmonica din Viena prezintă în prima zi a anului muzica atât de vie, dar şi nostalgică a familiei Strauss şi a contemporanilor săi. Lejeritatea şi intuiţia muzicienilor din orchestră, care interpretează această muzică, sunt moştenite de la maestru la discipol încă din secolul al XIX-lea, când compozitorii din familia Strauss încântau audienţa vieneză cu valsurile lor pline de prospeţime. Acest concert îi bucură, desigur, pe spectatorii aflaţi în sala Musikverein din Viena, însă şi pe telespectatorii care îl urmăresc în direct în peste 90 de ţări.