Guvernul majorează de la 1 octombrie salariul minim brut

În ședința de joi, Guvernul va majora salariul de bază minim brut la 3.300 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 10% față de luna septembrie 2023. Premierul Marcel Ciolacu a confirmat această majorare în cadrul unei intervenții televizate. De asemenea, salariul minim în construcții va crește de la 4.000 la 4.500 de lei. Aceste măsuri asigură că introducerea CASS nu va afecta nicio categorie de angajați.

În plus, prin ordonanță de urgență, Guvernul va continua Programul-pilot de suport alimentar pentru preșcolari și elevi din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Acest suport va consta într-un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, cu o valoare zilnică de 15 lei/beneficiar.

Procedurile de expropriere pentru imobilele aflate pe coridorul de expropriere al proiectului “Modernizarea Infrastructurii feroviare din Portul Constanța” vor fi de asemenea aprobate.

Guvernul va da undă verde și listelor terenurilor agricole pentru mai multe proiecte de importanță națională în domeniul gazelor naturale și va analiza și un proiect privind prelungirea tarifelor maxime pentru asigurările auto.

Executivul va mai stabili limitele de credite bugetare pentru luna octombrie 2023 și va discuta alte proiecte legate de buget și construcții.