Guvernul României intenționează să amâne plata drepturilor salariale câștigate în instanță

Getting your Trinity Audio player ready...

Guvernul României propune măsuri de reducere a cheltuielilor până la finalul anului, în încercarea de a se încadra în noua țintă de deficit bugetar. Conform unui proiect obținut de Digi24, se prevede oprirea cheltuielilor cu serviciile de consultanță, chirii sau achiziția de mobilier. De asemenea, festivalurile și concertele vor fi interzise, cu excepția celor de final de an, iar investițiile finanțate de la bugetul de stat vor fi, de asemenea, oprite.

Un aspect notabil al proiectului de ordonanță de urgență este amânarea plății drepturilor salariale obținute în instanță de angajații care au dat statul în judecată până în anul următor. Alte prevederi includ restricții privind încheierea de contracte pentru chirie, achiziționarea de mobilă de birou sau consultanță, interzicerea organizării de festivaluri, concerte, competiții locale, festivități și sărbători tematice, cu excepția evenimentelor legate de zilele oficiale ale orașelor și comunelor și a celor de sfârșit de an.

Cheltuielile cu bunuri și servicii pentru noiembrie-decembrie 2023 sunt prevăzute să rămână la nivelul celor din ianuarie-septembrie 2023. Instituțiile care au cheltuit sub 50% din bugetul alocat pentru plăți vor fi obligate să restituie către fondul de rezervă 10% din banii rămași în cel mult 5 zile de la data solicitării.

Această ordonanță de urgență este așteptată să fie discutată în următoarea ședință de guvern. Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că deficitul bugetar va crește de la 4,4%, cât era prevăzut la începutul anului, la 5,5-5,7%.