Guvernul s-a răzgândit: suspendarea ratelor ipotecare valabilă numai pentru persoanele afectate „direct sau indirect”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a prezentat facilitățile aprobate de Guvern pentru sprijinirea persoanelor fizice sau juridice care au fost afectate de criza provocată de coronavirus.

Suspendarea plății ratelor bancare va putea fi solicitată doar de debitorii ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect” de pandemia de Covid-19. Florin Cîțu nu a precizat ce înseamnă exact „indirect” dar a asigurat că „este o plajă largă de persoane fizice care poate să acceseze această facilitate, pentru că astăzi în România cam toți am fost afectați de această pandemie, direct sau indirect”.

Ministrul a precizat că ordonanța de urgență a fost aprobată de Guvern și urmează ca în maxim două săptămâni să fie elaborate și normele de aplicare ce vor fi supuse aprobării Guvernului.

Forma finală a ordonanței marchează o schimbare față de anunțul inițial al ministrului, care spunea în urmă cu două zile că de această facilitate vor beneficia toate persoanele, la cerere: „Nu vom discrimina. Cei care vor cere vor avea acces la această facilitate. (…) Cei care au nevoie de păsuire pe această perioadă, și va fi mai mare decât starea de urgență, vor putea să apeleze această facilitate”.