Guvernul SUA evită închiderea activității federale

Într-o răsturnare dramatică de situație, Guvernul Statelor Unite a evitat un iminent shutdown al activității federale. Atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul au ajuns la un acord privind un proiect de lege de finanțare pe termen scurt, care menține finanțarea guvernului până la jumătatea lunii noiembrie, informează BBC. Acest proiect de lege, propus de președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a fost aprobat în Senat cu 88 de voturi la 9, și în Camera Reprezentanților cu 335 de voturi la 91.

Interesant este faptul că rezoluția nu include nicio formă de ajutor nou pentru Ucraina. Acest detaliu reflectă una dintre cererile facțiunii republicane de dreapta, care a încercat să blocheze negocierile în cameră cu cereri stricte de reducere a cheltuielilor. Într-o declarație recentă, președintele Joe Biden a criticat “republicanii extremiști” pentru crearea unei “crize fabricate” și a cerut un nou acord de finanțare pentru Ucraina.

Măsura temporară de finanțare a evitat un posibil shutdown care ar fi pus pe hold serviciile federale și ar fi trimis zeci de mii de angajați federali în concediu fără plată.