Guvernul va da azi ordonanța prin care omoară investițiile în energie

Într-o postare pe o pagină de socializare, fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, spune că „Guvernul va da azi ordonanța prin care omoară investițiile în energie electrică și gaz.

Se vor lăuda că au scăzut prețurile din pix. Dar suntem pe o piață liberă. Tot ce vor fi făcut este să ne taie craca de sub picioare.
Iarna viitoare, când nu vom avea nici suficient gaz, nici suficientă energie electrică, vor da din nou vina pe liberalizare, pe multinaționale, pe Ucraina, pe ruși, pe agenturile străine, etc. Pe oricine mai puțin pe ei, deși ei vor fi singurii vinovați.
Cele mai distructive prevederi ale ordonanței sunt:
1) plafonarea prețului gazelor la producător (atenție, nu la consumator) la aproximativ o treime din prețul pieței, și…
2) supra-impozitarea cu 80% a producției de energie electrică.
Amândouă distrug stimulentul de a investi în producția de energie electrică și în exploatarea gazelor, de care România are masiv nevoie.
Nu doar că descurajează investițiile pe viitor. Dar sunt și o mare țeapă dată celor care au avut curajul să investească deja în România. Acesta e și mesajul pe care guvernul îl dă investitorilor: să se învețe minte să mai investească în România.
Cum să crezi că încurajezi investițiile într-un domeniu adăugând un supra-impozit de 80%? Bine că nu se gândesc să încurajeze agricultura printr-un supra-impozit de 80%, dacă nu, am muri de foame.
Chiar și cei care au investit deja în exploatarea gazelor, cum ar fi Black Sea Oil and Gas, se vor trezi în fața dilemei dacă să scoată sau nu gazele la suprafață. Fie vând la preț artificial mic, fie așteaptă să treacă nebunia și le vând la prețul pieței.
Într-o perioadă în care ar trebui să încurajeze investițiile, statul le pune pe butuci.
Ne luăm adio de la investiții în producția de energie electrică de care România are nevoie ca de aer. Ne luăm adio de la investiții în exploatarea gazelor, și odată cu ele de la independența de gazele rusești. Ne luăm adio de la independența energetică.
Prostie sau ticăloșie? Nu e clar. Cert este că dacă rușii ar putea da orice OUG doresc în domeniul energiei la noi, l-ar da probabil fix pe cel pe care îl va da guvernul azi. Blochează investiții și alternativele la gazul de import. Și ghiciți de unde vine tot importul de gaz din România?” – spune Claudiu Năsui.