ICR și Fundația Alexandrion devin parteneri pe termen lung

Luni, 6 martie 2017, ora 13.00, la ICR (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc o conferință de presă în cadrul căreia va fi semnat parteneriatul dintre Institutul Cultural Român și Fundația Alexandrion pentru organizarea, în afara granițelor României, a Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanuˮ, colaborare care se dorește a fi de lungă durată.

Premiile au fost inițiate în 2013, când Fundaţia Alexandrion a lansat prima ediţie a Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanuˮ.

Am lansat Premiile Constantin Brâncoveanu pentru a onora personalitățile din viața artistică, culturală și științifică din România și pentru a le sprijini în demersuri creative ulterioare. Premiile poartă numele domnitorului Constantin Brâncoveanu pentru că figura acestuia, în istoria României, este reprezentativă, este cel sub a cărui domnie s-au înregistrat progrese culturale semnificative pentru acea epocă și, datorită politicii duse de domnitor, principatul a traversat atunci un sfert de secol de pace și prosperitate. În plus, unul dintre produsele noastre de marcă, vinarsul, poartă numele aceluiași domnitor. În consecință, ne dorim ca acest concept, prin care recunoaștem meritele unor artiști, oameni de cultură sau de știință, să depășească granițele țării și să îi premiem pe cei care promovează imaginea României în lume", declară Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion.

Prin acest parteneriat, Institutul Cultural Român și Fundația Alexandrion își doresc să colaboreze pentru organizarea, în cadrul rețelei globale a Institutului Cultural Român, a unei serii de evenimente sub egida „Constantin Brâncoveanu". Vor fi acordate nouă premii pentru istorie, arte plastice, teatru, muzică, literatură, arhitectură, film, economie și medicină. Premiile vor fi acordate atât unor personalități din țara în care are loc fiecare dintre evenimente – implicate în colaborarea cu România sau în promovarea valorilor românești în lume -, cât și unor personalități românești din diaspora.

Premiile „Constantin Brâncoveanu" se acordă sub girul unui juriu prestigios, alcătuit din personalităţi ale ştiinţei şi culturii române