”Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru – cel mai bun spectacol la Festivalul Fest(in) pe Bulevard

Spectacolul „Ilegitim” de Adrian Sitaru şi Alina Grigore, în regia lui Adrian Sitaru, producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, a câştigat premiul pentru Cel mai bun spectacol, la cea de a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Fest(in) pe Bulevard”.

Premiul i-a fost înmânat regizorului Adrian Sitaru de către Emil Boroghină, directorul Festivalului Shakespeare de la Craiova, în cadrul unei gale desfăşurată duminică la Teatrul Nottara.

Nu mai e nevoie să vorbim de profesionalismul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, de zeci de ani unul dintre cele mai importante teatre din România şi din Europa. (…) Acolo se lucrează cu foarte mare seriozitate şi mă bucur că dl Sitaru a făcut un spectacol excelent care, după părerea noastră, a membrilor juriului, a fost cel mai în tema acestei ediţii. Cei care au văzut spectacolul la Teatrul Odeon, la Sala Mică, pot depune mărturie celor care nu l-au văzut că cel puţin această afirmaţie este una care are o bază reală. Felicităm trupa Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi, bineînţeles, pe realizatorul total al acestei producţii„, a spus Boroghină.

Actorul Miklos Bacs a primit, pentru rolul Victor din acelaşi spectacol, premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, premiul fiind ridicat tot de regizorul Adrian Sitaru.

Distincţia pentru Cea mai bună regie i-a revenit tânărului Alexandru Mâzgăreanu pentru regia spectacolului „Tartuffe” de Moliere, producţie a Teatrului „Maria Filotti” din Brăila.

Felicitări dlui Mâzgăreanu pentru că a făcut un excelent spectacol cu ‘Tartuffe’ la Teatrul ‘Maria Filotti’ din Brăila, venind cu câteva soluţii surprinzătoare printre care şi acel final care nu respectă opera lui Moliere dar care este plauzibil. Este un final ce apropie spectacolul ‘Tartuffe’ de epoca noastră şi probabil că acesta este lucrul cel mai important„, a precizat Emil Boroghină.

La categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, distincţia i-a fost acordată Luminiţei Erga pentru rolul Regina din spectacolul „Hamlet în sos picant”, regia Alexandru Jitea, producţie a Teatrului Nottara.

Premiul pentru Cea mai bună muzică în spectacol a fost câştigat de Ada Milea pentru muzica din spectacolul-concert „Visătorul”, după Ian McEwan, producţie a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar premiul pentru Cel mai bun decor i-a revenit scenografului Constantin Ciubotariu pentru spectacolul „Gardenia”, în regia lui Zoltan Balazs, producţie a Teatrului Odeon din Bucureşti.

Juriul secţiunii i-a avut în componenţă pe actorul Emil Boroghină – preşedinte, Roxana Croitoru – critic de teatru, Irina Ionescu – teatrolog, Carmen Mihalache – critic de teatru şi Doru Mareş – critic de teatru.

În secţiunea „Bulevardul Comediei”, juriul format din trei spectatori – Luiza Ciorpan, Dora Lazăr şi Dan Sfetcu – a oferit premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal lui Claudiu Bleonţ pentru rolul Doctor Ginvins din spectacolul „Elefantul din cameră”, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu, producţie a Teatrului Naţional „Marin Sorescu din Craiova, iar la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal distincţia i-a revenit Danielei Minoiu pentru rolul Ţaţa Veta din spectacolul „Despre olteni, cu dragoste”, în regia lui Constantin Fugaşin, producţie a Teatrului Nottara.

Distincţia pentru Cel mai bun spectacol din secţiunea „Bulevardul Comediei” i-a fost acordată spectacolului „Comedia erorilor” de William Shakespeare, regia Bocsardi Laszlo, producţie a Teatrului de Nord, trupa Harag Gyorgy, din Satu Mare.

În secţiunea „Premiere în Fest(in)”, în cadrul căreia sunt prezentate premierele anului curent ale Teatrului Nottara, echipa teatrului a decis să acorde premii celor 18 actriţe ale instituţiei care au jucat în Fest(in) pe Bulevard 2018: Crenguţa Hariton, Cristina Juncu, Ada Navrot, Isabela Neamţu, Mihaela Subţirică, Sorina Ştefănescu, Laura Vasiliu, Ioana Calotă, Laura Anghel, Daniela Minoiu, Victoria Cociaş, Cristina Stoica Ivanciuc, Corina Dragomir, Andreea Măcelaru Şofron, Luminiţa Erga, Diana Roman, Alexandra Aga şi Anca Băjenaru.

Ediţia din 2019 a Festivalului Internaţional „Fest(in) pe Bulevard” se va desfăşura în perioada 12 – 20 octombrie şi va avea ca temă principală „Criza feminităţii”, a anunţat Marinela Ţepuş, managerului Teatrului Nottara.