Înalta Curte respinge recursul DNA în cazul finanțării campaniei electorale din 2009

Getting your Trinity Audio player ready...

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins joi, ca nefondat, recursul în casație formulat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) împotriva deciziei de încetare a procesului penal în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. În acest dosar au fost judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu, iar decizia magistraților este definitivă.

Procesul a încetat ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. ÎCCJ a admis inițial, în data de 9 noiembrie, cererea DNA de recurs în casație împotriva deciziei de încetare a procesului penal. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în 11 iulie încetarea procesului penal față de Elena Udrea, fost ministru al Turismului, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită și cinci infracțiuni de spălare a banilor, și față de Ioana Băsescu, pentru instigare la delapidare și două infracțiuni de spălare a banilor.

ICCJ a admis în 11 iulie apelurile declarate de inculpații Wagner Ioan Silviu, Udrea Elena Gabriela, Băsescu Ioana, Nastasia Gheorghe și Tarhon Victor împotriva sentinței penale nr. 45 din 2 martie 2021 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția I Penală, în dosarul nr. 5230/2/2017. Astfel, instanța a desființat, în parte, sentința penală atacată și, rejudecând, a decis încetarea procesului penal față de inculpatul Victor Tarhon, pentru luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

Înalta Curte a stabilit și încetarea procesului penal față de inculpata Ioana Băsescu, pentru o infracțiune de instigare la delapidare și două infracțiuni de spălare a banilor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. În schimb, instanța a menținut dispoziția de obligare în solidar a inculpaților Ioan Silviu Wagner și Ioana Băsescu la plata sumei de 119.000 de lei, către partea civilă S.C. OIL TERMINAL S.A., precum și dispoziția de confiscare specială de la Elena Udrea a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și de 305.118 lei. Totodată, ICCJ a menținut măsurile asigurătorii dispuse în cauză.