Infecția cu HPV, care provoacă cele mai multe tipuri de cancer de col uterin, aproape a fost eliminată în Anglia datorită vaccinării

Foarte puține femei tinere active sexual din Anglia mai sunt infectate cu HPV, virusul care provoacă cele mai multe tipuri de cancer de col uterin, în urma introducerii în anul 2008 a unui program de vaccinare în masă în școli, a anunțat autoritatea pentru sănătate publică, scrie The Guardian. Începând de anul trecut, și băieții au fost introduși în acest program.

În 2008, când a început programul de vaccinare, 15% dintre femeile tinere erau infectate cu HPV (virusul papiloma uman), care circulă în rândul persoanelor active sexual. Două tipuri, HPV 16 și 18, provoacă cele mai multe tipuri de cancer de col uterin.

Datele anunțate acum de autoritățile din Anglia arată că rata infecției a scăzut la 2% la femeile între 16 și 18 ani între 2014 și 2018. Într-un eșantion de 600 de tinere care au fost testate în 2018, niciuna nu era infectată.

Pe baza acestor date, există speranța că vor scădea dramatic cazurile de cancer de col uterin, iar în cele din urmă vor fi eliminate, în condițiile în care rata de vaccinare anti-HPV este de 83,9% în rândul fetelor cu vârsta de 9 ani.

Medicul Vanessa Saliba, consultant epidemiologic la autoritatea pentru sănătate publică, a declarat că programul de imunizare este un succes.

„În condițiile în care milioane de femei tinere sunt protejate prin vaccinarea anti-HPV, ne așteptăm să vedem o reducere importantă a cancerelor de col uterin în următorii ani, iar includerea în program și a băieților va accelera acest proces”, a spus ea. „Îi încurajez pe părinții tuturor fetelor și băieților eligibili să se asigure că fac acest vaccin care poate salva vieți”.

În Anglia, vaccinarea a fost introdusă anul trecut și pentru băieți, pentru că HPV poate cauza și cancer anal, penian și unele forme de cancer de gât.

Ministrul sănătății, Nicola Blackwood, a declarat: „Mii de femei și bărbați mai puțini vor fi diagnosticați cu cancer ca urmare a programului de vaccinare împotriva HPV și a scăderii ratelor de infecție. Este incredibil să ne gândim că această vaccinare ne ajută să eliminăm cancerul de col uterin”.

Unsprezece milioane de doze de vaccin au fost administrate femeilor tinere din Anglia, ceea ce înseamnă că peste 80% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani sunt protejate.