Înghesuială la vaccinare și în Franța, unde luni încep să primească vaccin vârstnicii de peste 75 de ani

Luni a început vaccinarea pentru persoanele de peste 75 de ani și pentru cele cu boli grave, însă listele de așteptare se întind tot mai mult. În cursa vaccinării, răbdarea devine cuvântul de ordine, relatează BFMTV.

„Mulți dintre voi sunteți în căutarea unui centru de vaccinare din apropiere pentru a vă face o programare”, avertizează un mesaj scris cu litere roșii pe pagina Santé.fr, care le permite celor care doresc să se vaccineze să localizeze centrul cel mai apropiat dintre cele 833 deschise în Franța.

Acest avertisment e valabil pentru multe departamente ale Franței. În departamentul Var, nicio programare nu mai este disponibilă mai devreme de o lună de zile.

Suntem ocupați până în 17 martie”, a precizat un reprezentant al centrului din orașul Fréjus, departamentul Var. De la deschiderea centrului, vineri, cei cinci agenți sunt asaltați de telefoane. „Am primit 2.500 de apeluri începând de vineri. 4.200 de programări au fost făcute, luând în calcul prima și a doua doză”, a explicat Christina Reneri, responsabila centrului.

În total, 15.000 de persoane sunt eligibile pentru vaccin în comunitatea care va primi luni 500 de doze, subliniază Nassima Barkallah, adjuncta primarului din Fréjus, însărcinată cu problemele sociale.

Într-o țară cu tendințe de scepticism privind vaccinarea, 54% din francezi vor acum să fie vaccinați, cu 15 puncte mai mult decât în ​​decembrie, potrivit unui sondaj Ifop citat duminică de Le Parisien.

Cererile de programare, deschise la sfârșitul săptămânii trecute, s-au blocat cu peste un milion de programări deja făcute. În acest ritm, nu s-au putut înregistra toți seniorii, iar ministrul Sănătății, Olivier Véran, a invitat la „răbdare”.

La rata actuală de livrare, va dura mai mult de 4 luni și jumătate pentru a vaccina doar persoanele cu vârsta peste 75 de ani„, au spus sâmbătă primarii din Dijon și Besançon.

Nu există suficiente vaccinuri pentru toată lumea„, a spus Jacques Battistoni, președintele sindicatului medicilor generaliști MG France. Prezicând „un început fals” luni, el a criticat guvernul pentru că nu a lansat o campanie în masă, ci „a organizat cozi de așteptare”.

Sâmbătă, premierul Jean Castex a recunoscut că toate persoanele peste 75 de ani nu pot fi vaccinate „în câteva zile”. Ministrul Sănătății, Olivier Véran, spune, la rândul său, că „se vor efectua peste un milion de vaccinări” până la sfârșitul lunii ianuarie, între 2,4 și 4 milioane până la sfârșitul lunii februarie. Până în prezent, 422.127 de francezi au fost vaccinați împotriva COVID.