Interviul săptămânii cu Ramona Horvath

Vineri, 5 mai, de la ora 13:00, la Radio Clasic este invitată pianista Ramona Horvath. Vorbim despre turneu susținut de grupul pianistei, în perioada 6 – 11 mai 2023, care include pe Nicolas RAGEAU (contrabas – Franța) și Minchan KIM (baterie – Germania); invitat special saxofonistul Tony LAKATOS (Germania).

Turneul celebrează ideea comuniunii interculturale europene și este organizat cu prilejul Zilei Europei – 9 mai. Muzicieni de renume internațional, din diferite țări europene (Franța, Germania, Ungaria și România) se reunesc sub semnul muzicii și al creației spontane, pentru a dialoga în limbajul universal al muzicii,  îmbinând  elemente specifice din cultura și universul fiecăruia dintre cei patru muzicieni. Ei celebrează prin muzică unitatea Europei, comuniunea și colaborarea între artiștii europeni, în spiritul unei muzici care se va creea și derula spontan, într-o manieră organică. Data de 9 mai reprezintă deasemenea, și ziua victoriei, ziua în care cel de-al doilea Război Mondial a luat sfârșit. După anii 50′ și până la căderea comunismului în toate țările din estul Europei, muzica de jazz a fost la tăcere, până în punctul de a fi interzisă. Muzicienii de jazz din toate aceste țări nu s-au lăsat descurajați și au căutat inspirație în muzicile lor  naționale,  creând astfel o identitate europeană. Ramona Horvath este inițiatoarea grupului „European Jazz Society” și își propune ca, în fiecare an, să reunească muzicieni diferiți din Europa, pentru a facilita cât mai mult colaborările și schimburile de experiențe muzicale dintre muzicienii europeni de jazz, care aduc prin personalitatea lor un suflu nou, inovator și personal.

CLUJ-NAPOCA, 6 mai 2023, ora 19:00 SALA RADIO, Strada Donath nr. 160

TÂRGU MUREȘ, 8 mai 2023, ora 19:00 PALATUL CULTURII, Piața Victoriei nr. 1

SFÂNTU GHEORGHE, 9 mai 2023, ora 19:00 TEATRUL ANDREI MUREȘANU, Str.Kőrösi Csoma Sándor NR. 10

BUCUREȘTI, 11 mai 2023, ora 19:00 SALA RADIO, Strada General Berthelot nr. 60-64

RAMONA HORVATH  este stabilită la  Paris, unde s-a impus deja ca unul dintre cei mai activi muzicieni de pe scena jazz-ului francez și este în plină ascensiune pe scenele europene. Are o activitate concertistică bogată în marile săli de concerte din Europa (Sala Radio ORF din Viena, Opera Națională Maghiară din Cluj, Ateneul Român, Bosendorfer Hall din Viena, Grand Theatre d’Angers, Palazzo Madama Torino etc.), participă în festivaluri (Franța, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Ungaria) și susține regulat concerte în cele mai cotate  cluburi de jazz din Europa (Lisabona, Viena, Roma, Paris …). Până acum, ea a lansat la celebra casa de discuri franceză „Black&Blue”, trei albume în formule diferite: trio, cvartet și duo, primite cu căldură de presă (Libération, Jazz Magazine, Jazz Hot, Pianiste Magazine, Classica, Télérama…). Cel mai recent album al ei „Le Sucrier Velours” (în duo cu contrabasistul francez Nicolas Rageau) a fost unanim lăudat și de presa internațională din SUA, Austria, Ungaria, Olanda, România…etc. Ramona a absolvit Conservatorul de Muzică din București și este în prezent unul dintre cei mai cunoscuți pianiști de jazz virtuozi români, cu un repertoriu muzical variat. A fost studenta și apoi partenera de scenă a celebrului pianist Jancy Korossy, recunoscut mondial, alături de care a susținut numeroase concerte la două piane, în România și în străinătate (Germania, Austria, Ungaria, Italia, Spania, Portugalia…). Cei doi pianiști au înregistrat un album la „Electrecord”, intitulat „Dor De Acasă” (2008), album premiat ca „Cel mai bun disc de jazz al anului” (România, 2009).