Interviul Săptămânii: Răzvan Suma în concert la ICR Londra

Vineri, de la ora 12.00, la emisiunea Interviul Săptămânii este invitat domnul Răzvan Suma, violoncelist. Răzvan Suma începe un turneu în Marea Britanie, iar un moment important al acestui turneu este concertul susținut la ICR Londra.

Concertul va avea loc în sala de concerte de la sediul Insitutului Cultural Român de la Londra, din 1 Belgrave Square, pe data de 9 martie, începând cu ora 19.00. Accesul la concert este gratuit.

Interpreți:

Răzvan Suma – violoncel

Rebeca Omordia – pian

Program “Vă place muzica britanică”:

Edward Elgar – 'Salut d'amour' op. 12

Frederic Delius  – 'Romance'  

John Ireland – 'Sonata for pentru violoncel şi pian” in Sol minor

Ian Venables –  'Elegie pentru pian şi violoncel' op. 2    

Frank Bridge – 'Scherzetto'

George Enescu – 'Sonata pentru violoncel şi pian' in Fa minor: Allegro

William Lloyd Webber – 'Nocturnă'                               

Robert Matthew Walker  – 'Muzică rapidă' op. 158  (premieră mondială)    

Concertul va fi transmis de Radio Clasic, integral, pe data de 13 martie, la ora 20.00, ora României

Despre Razvan Suma:

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume.
Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, „Kursall” din San Sebastian sau „Casa da Musica” din Porto.

Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile liceului de muzică din oraşul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” – Italia, „Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” – Spania sunt doar câteva dintre cele mai importante competiţii internaţionale la care a participat Răzvan Suma. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson.
În ultimii ani Răzvan Suma a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (“RAI” Torino, “MDR” Leipzig, ”TVR” România, “Acasă” TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi). În mai 2012, ca urmare a turneului naţional “Vă place BACH?”, Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio din Bucureşti, prima înregistare completă în România, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul – conceput într-o formă modernă, atractivă – este realizat cu sprijinul casei de producţie Sonoro Records.