Interzicerea accesului lui George Simion în Republica Moldova: măsuri de securitate sau politică?

Getting your Trinity Audio player ready...

Într-un climat geopolitic tensionat, deciziile de a interzice accesul unor politicieni străini pe teritoriul unor țări pot avea implicații profunde, atât pe scena internă, cât și în relațiile internaționale. Recent, George Simion, președintele partidului extremist AUR din România, a fost pus în centrul atenției de către autoritățile din Republica Moldova și Ucraina, fiindu-i interzis accesul în ambele țări.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat la ProTV Chișinău că interdicția impusă lui George Simion de a intra în țară este o măsură luată de instituțiile de stat, determinată de implicarea sa în eforturi de destabilizare în Republica Moldova. Această decizie vine în urma unei evaluări atente a factorilor de risc și a fost comunicată oficialilor români, inclusiv premierului Marcel Ciolacu.

George Simion a fost inițial interzis în Republica Moldova în 2018, iar recent i-a fost prelungită interdicția pentru încă 5 ani. Aceasta nu este prima oară când activitățile lui Simion atrag atenția serviciilor de securitate, având în vedere că anterior a fost acuzat de legături cu serviciile secrete rusești și de întâlniri cu spioni ruși, acuzații pe care le-a negat.

George Simion a respins acuzațiile și a criticat măsurile luate împotriva sa, numindu-le politice și nefondate. El a negat orice întâlnire cu oficiali ai serviciilor secrete rusești, contestând veridicitatea acuzațiilor aduse împotriva sa.