Inventatorul vaccinului anti-COVID spune când ne vom întoarce la viața normală

Impactul vaccinului asupra pandemiei de coronavirus se va simți în mod semnificativ la vară, iar viața se va întoarce la normal iarna viitoare, anticipează Ugur Sahin, unul dintre creatorii vaccinului Pfizer-BioNTech, într-un material BBC.

Ugur Sahin, care a fondat alături de soția sa, Oezlem Tuereci, compania BioNTech, s-a declarat încrezător că vaccinul va reduce transmiterea virusului SARS-CoV-2 între oameni și că va opri dezvoltarea simptomelor la cei vaccinați. El crede că vaccinul va înjumătăți rata de trasmitere, ceea ce ar avea un impact imens.

„Sunt foarte încrezător că transmiterea de la om la om va fi redusă de acest vaccin – poate nu cu 90%, dar poate măcar cu 50% -, însă chiar și așa ar reduce dramatic răspândirea pandemiei”, a declarat Ugur Sahin pentru BBC.

Dacă toate lucrurile merg bine, vaccinul va fi începe să fie livrat „la finele acestui an, începutul anului viitor”. Scopul este să fie livrate peste 300 de milioane de doze în toată lumea până în luna aprilie, ceea ce va însemna „doar începutul unui impact”, a mai spus fondatorul BioNTech.

Un impact mai mare se va simți mai târziu: „Vara ne va ajuta, pentru că numărul de infectări se va reduce la vară, și este absolut esențial să avem o rată mare de vaccinare până la începutul toamnei/iernii viitoare”, a mai precizat Sahin.

El a insistat că toate campaniile de imunizare trebuie finalizate până toamna viitoare, precizând că va beneficia și de ajutorul altor companii farmaceutice, pentru a asigura producția vaccinului în cantități suficiente.

„Sunt încrezător că vom reuși acest lucru, pentru că există mai multe companii producătoare care ne vor ajuta să mărim producția, astfel că vom avea o iarnă normală anul viitor”, a spus Ugur Sahin.