Investiție majoră pentru restaurarea Muzeului Național de Istorie a României

Getting your Trinity Audio player ready...

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va beneficia de o investiție substanțială de peste 100 de milioane de euro, finanțată prin Acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii, Raluca Turcan, într-o conferință de presă.

Această investiție va transforma MNIR în al doilea cel mai mare monument istoric consolidat și restaurat din România, cu o suprafață totală de 32.000 de metri pătrați, depășind astfel Palatul Culturii din Iași, unde investiția a fost de 26,4 milioane de euro între 2007 și 2016.

Raluca Turcan a subliniat importanța acestui proiect, menționând că fiecare zi a mandatului său de ministru a fost dedicată realizării acestui obiectiv. MNIR deține o colecție impresionantă de aproximativ 700.000 de piese, reprezentând o parte semnificativă a patrimoniului arheologic, numismatic și istoric al țării.

Proiectul vizează nu doar consolidarea și restaurarea clădirii monumentului istoric, ci și transformarea acestuia într-un spațiu modern și european, adecvat rolului său de păstrător al patrimoniului cultural național. De asemenea, se urmărește crearea unui centru de cultură atractiv și motivant pentru tânăra generație.

În cadrul celui de-al treilea Acord-cadru cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, sunt finanțate proiecte de investiții pentru alte șapte obiective de patrimoniu și infrastructură culturală, inclusiv Teatrul Național și Opera Română din Cluj, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, o nouă sală de concerte în Iași, Vila „Ion I.C. Brătianu” din București, Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni, Vila „Florica” de la Ștefănești și Muzeul Revoluției Anticomuniste de la Timișoara.

Ministrul Culturii a menționat că se discută extinderea portofoliului de investiții pentru a include și alte proiecte importante, precum Opera Națională Română, refacerea Sălii Palatului sau construirea unei noi săli de spectacole în București, și restaurarea și extinderea Muzeului Antipa.

În prezent, MNIR se confruntă cu un stadiu avansat de degradare, iar cel mai mare pericol îl reprezintă eventualitatea unui seism. Mutarea exponatelor de la MNIR, unele deja pregătite pentru acest proces, va fi realizată și cu ajutorul Ministerului Apărării, iar ministrul Turcan a menționat că se iau în considerare și spații private de depozitare.