Președintele Iohannis merge împreună cu soția în Zanzibar

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită de patru zile în Tanzania, între 16 și 19 noiembrie, conform presei din Tanzania, care citează un comunicat al ministerului de Externe. În cadrul acestei vizite, Iohannis va vizita Zanzibar, un teritoriu autonom al Tanzaniei și o destinație turistică renumită.

La sosirea sa, președintele Iohannis va fi întâmpinat de ministrul de Externe și va avea o întâlnire cu președintele Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan. În cadrul acestei întâlniri, se vor discuta aspecte legate de îmbunătățirea comerțului bilateral și vor fi semnate memorandumuri de înțelegere în domenii precum agricultura, silvicultura, zootehnia și gestionarea situațiilor de urgență.

Pe data de 18 noiembrie, președintele Iohannis va vizita Zanzibar, unde va avea discuții cu președintele regiunii, Hussein Mwinyi. Ulterior, va vizita mai multe atracții turistice, printre care și Stone Town, partea veche a orașului Zanzibar. Stone Town este un oraș cu o semnificație istorică și turistică majoră în Africa, cunoscut pentru arhitectura sa din secolul al XIX-lea, care reflectă influențe arabe, persane, indiene și europene. Orașul este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și reprezintă principala atracție turistică a Tanzaniei.

În ceea ce privește relațiile comerciale, Tanzania a exportat în România produse precum pește, ceai, tutun și avocado în valoare de 4,2 milioane de dolari în 2021, în timp ce importurile din România au inclus tractoare, mașini și echipamente electrice, în valoare de 12 milioane de dolari. De asemenea, România a investit în trei proiecte din Zanzibar, cu o valoare totală de 7,5 milioane de dolari, creând 74 de locuri de muncă.

Tanzania este a doua țară vizitată de Klaus Iohannis în cadrul turneului său african, după Kenya. Următoarele destinații sunt Senegal și Capul Verde, acesta din urmă fiind o altă destinație preponderent turistică.

În Zanzibar, cel mai mare grup hotelier deținut de investitori români este Mambo Hotels, fondat de Mihai Ioniță. Proiectul a început în 2021, în plină pandemie, iar prima locație deschisă a fost Mambo Beach Villas, un resort de trei stele situat în Matemwe, o stațiune cunoscută pentru liniștea și relaxarea pe care o oferă. Resortul se întinde pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați și include camere sub formă de bungalow-uri.