Ion Ceban conduce detașat în alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului Chișinău

Getting your Trinity Audio player ready...

Alegerile locale din Chișinău, capitala Republicii Moldova, indică un lider clar în cursa pentru funcția de primar. Conform primelor rezultate preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea a 200 de procese-verbale, Ion Ceban se află în frunte cu peste 51,8% din voturi.

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, se situează pe locul al doilea, cu 27,85% din sufragii. Conform Codului electoral moldovenesc, pentru a fi declarat câștigător încă din primul tur, un candidat trebuie să obțină mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare.

Dacă niciun candidat nu reușește să acumuleze majoritatea voturilor în primul tur, se va organiza un al doilea tur de scrutin în termen de două săptămâni, în care vor concura cei doi candidați cu cele mai multe voturi din primul tur.

Aceste alegeri sunt de o importanță deosebită pentru direcția politică și administrativă a Chișinăului, având în vedere și contextul geopolitic actual. Rezultatele finale vor fi determinante pentru viitorul dezvoltării urbane și pentru relațiile dintre Republica Moldova și partenerii săi europeni.