Israelul e pe un butoi cu pulbere

Update:

Proiectul de lege controversat privind justiția a fost adoptat de Knessetul Israelului luni, cu un vot de 64-0.

Toți membrii coaliției de guvernământ au votat în favoarea acestuia. Toți membrii opoziției au părăsit sala în timpul votului nominal.

 

Știrea inițială:


Protestatarii s-au legat cu lanțuri în afara parlamentului Israelului luni, în timp ce președintele țării a condus o ultimă încercare de a ajunge la un compromis înainte de votul crucial din Knesset privind controversata reformă judiciară a prim-ministrului Benjamin Netanyahu. Poliția a folosit un tun cu apă pentru a dispersa demonstranții care se opun proiectelor legislative de care privesc reforma judiciară susținute de coaliția naționalist-religioasă a lui Netanyahu, care a aruncat Israelul în una dintre cele mai grave crize din ultimele decenii.

„Suntem în mijlocul unei urgențe naționale”, a declarat președintele Isaac Herzog într-un comunicat. „Lucrăm non-stop, în orice mod posibil, pentru a găsi o soluție. Există o posibilă bază pentru înțelegere, dar există încă decalaje care cer părților să arate responsabilitate.”

Cu băncile și afacerile care s-au alăturat protestului, presiunea s-a intensificat asupra lui Netanyahu, care a fost eliberat din spital luni dimineața după o ședere de două nopți în timpul căreia i s-a montat un stimulator cardiac.

Crisa s-a extins și în armată, liderii protestului afirmând că mii de rezerviști voluntari nu se vor prezenta la datorie dacă guvernul continuă cu planurile, iar foști comandanți de rang înalt avertizează că pregătirea de război a Israelului ar putea fi în pericol.

Cel puțin șase persoane au fost arestate în timpul protestelor din fața parlamentului, unde în jurul prânzului (ora 09:00 GMT) urma să înceapă un vot final de mai multe ore asupra unei legi care limitează puterile Curții Supreme de a anula deciziile luate de guverne și miniștri.