Isteria cumpărăturilor. Oficial: „Să evităm locurile aglomerate, iar supermarketurile în perioada asta sunt foarte aglomnerate”

Graba oamenilor de a-și face provizii, golind rafturile supermarketurilor, se poate explica prin „panica de necunoscut”, pentru că lumea se confruntă acum cu un virus pe care nu l-a mai avut până acum specia umană, spune Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Această panică trebuie transformată în precauție, mai ales că România se confruntă și cu gripa sezonieră, care a făcut deja 45 de morți.

Lumea a intrat în panică, și având o amploare atât de mare, China, acum Europa, cu Italia atât de aproape. Ar trebui ca această panică s-o transformăm într-o precauție. Ne gândim că avem și gripă sezonieră, sunt atât de multe cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare, că sunt peste 45 de decese de gripă. Ar trebui să facem aceleași precauții pe care le facem pentru gripă”, a spus secretarul de stat la Digi24.

El spune că e important ca oamenii să mențină legătura cu medicul de familie, să păstreze distanța de persoanele afectate respirator, să tușească în cot sau în batistă, să se spele pe mâini, iar dacă au simptome minore să stea în casă.

Un lucru simplu: să evităm locurile aglomerate, iar supermarketurile în perioada asta sunt foarte aglomnerate”, a adăugat Nelu Tătaru.

El spune că isteria cumpărăturilor nu a fost cauzată de o comunicare ineficientă a autorităților, pentru că supermarketurile s-au aglomerat și în alte țări.

E acea fobie, acea teamă de necunoscut, iar dacă au văzut acele supermarketuri din vest golite, am preluat modelul. Repet, această teamă trebuie s-o transformăm în precauție”, a spus Tătaru.