Jair Bolsonaro le spune brazilienilor „să nu se mai vaite” de Covid

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, le-a spus concetățenilor și alegătorilor lui să „nu se mai plângă de Covid”, în cadrul unor comentarii în care a criticat și măsurile restrictive luate pentru a opri răspândirea virusului, totul în contextul în care Brazilia este una dintre cele mai afectate țări de pe glob, cu un bilanț total al deceselor care depășește 260.000, relatează BBC.

„Nu vă mai plângeți. Câtă vreme o să vă mai văitați? Câtă vreme veți mai sta acasă cu totul închis? Nu mai putem așa. Regretăm decesele, dar avem nevoie de o soluție”, a spus Jair Bolsonaro în cadrul unui eveniment.

Comentariile președintelui brazilian vin în contextul în care numărul de infectări a cunoscut o nouă creștere în ultimele 24 de ore, iar sistemul sanitar brazilian se confruntă cu o criză fără precedent. Ca răspuns la agravarea situației și la lipsa de interes pentru măsuri la nivel federal, unele orașe și regiuni din Brazilia au început să impună propriile măsuri restrictive.

João Doria, guvernatorul din São Paulo a reacționat dur la comentariile președintelui brazilian pe care l-a numit „un dement” care „îi atacă pe guvernatorii și primarii care vor să cumpere vaccinuri pentru a ajuta țara și a încheia această pandemie”.

„Cum să ne confruntăm cu problema asta văzând oameni care mor în fiecare zi? Sistemul medical este în pragul colapsului. Din păcate Brazilia se luptă cu două virusuri în acest moment, cu coronavirusul și cu Bolsonarovirusul. Aceasta este drama brazilienilor”, a adăugat Doria.

Jair Bolsonaro s-a opus în mod consistent măsurilor de carantină adoptate de guvernatori sau primari, argumentând că efectele asupra economiei vor fi mai rele decât efectele pandemiei.