Joe Biden, primul președinte american care recunoaște genocidul armean din 1915

Preşedintele SUA, Joe Biden, a recunoscut sâmbătă oficial genocidul armean, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, relatează AFP.

„Americanii îi onorează pe toţi armenii care au fist ucişi în genocidul care a început pe 24 aprilie, în urmă cu 106 ani”, a spus preşedintele american, potrivit unui comunicat publicat de Casa Albă.

”Afirmăm istoria. Nu facem acest lucru pentru a copleşi pe nimeni, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va mai repeta niciodată”, a adăugat el.

Imediat după difuzarea comunicatului de presă al Casei Albe, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat „politizarea de către terţi” a dezbaterii din jurul acestei perioade a istoriei.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia „respinge complet” decizia SUA, despre care afirmă că se bazează „doar pe populism”.

„Cuvintele nu pot schimba sau rescrie istoria. Nu avem nimic de învățat de la nimeni despre trecutul nostru. Oportunismul politic constituie cea mai mare trădare a păcii și justiției”, a scris Cavusoglu pe Twitter.