Joe Biden și Xi Jinping condamnă “amenințările rusești”

img 3258

Președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping și-au reiterat declarația că un război nuclear „nu ar trebui să fie purtat niciodată” într-o întâlnire mult așteptată de la întâlnirea G20, din insula Bali.

Cei doi și-au strâns mâna în fața steagurilor SUA și Chinei înainte de întâlnirea de trei ore de pe insulă și „au vorbit sincer” despre o serie de probleme, inclusiv provocări regionale și globale cheie, a transmis Casa Albă într-un comunicat.

Înaintea primelor discuții avute față în față de când Biden a devenit președinte, cei doi lideri au zâmbit și și-au strâns mâna cu căldură în fața steagurilor lor naționale la un hotel de lux de pe insula Bali din Indonezia, cu o zi înainte de un summit al Grupului celor 20 (G20) care urmează să aibă loc pe fondul tensiunilor legate de invazia Ucrainei de către Rusia.

Nici unul dintre lideri nu a purtat o mască pentru a se feri de Covid, deși membrii delegațiilor lor au purtat-o.

Președintele Biden a criticat războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și amenințările iresponsabile ale Rusiei cu utilizarea forței nucleare.

Președintele Biden și președintele Xi și-au reiterat declarația că un război nuclear nu ar trebui niciodată să aibă loc, pentru că nu va fi niciodată câștigat și și-au subliniat opoziția față de utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

Cei doi lideri au avut primele discuții față în față de când Biden a preluat mandatul în marja summitului G20.

După întâlnirea cu Xi, președintele american a organizat o conferință de presă, la care a vorbit despre posibilitatea pe care summitul G20 o oferă pentru reunirea unei „largi coaliții” împotriva „marilor provocări globale”, inclusiv cele climatice.

El a spus despre discuția cu omologul său chinez că a fost „deschisă și sinceră” și că Xi și-a arătat disponibilitatea de a face compromisuri în anumite probleme.

Liderul american a dat asigurări că nu va exista un nou Război Rece și că niciuna dintre cele două țări nu vor un „conflict”, chiar dacă vor continua să „concureze viguros”, reiterând politica unei „singure Chine” dar și importanța menținerii păcii în Taiwan.

„Cred că nu va exista un nou Război Rece. Nu cred că există vreo încercare iminentă din partea Chinei de a invada Taiwan”, a răspuns președintele SUA unei întrebări pe acest subiect. „Sunt convins că [Xi Jinping] a înțeles exact ce am spus”, a declarat liderul american. 

Oamenii de stat ar trebui să „știe cum să se înțeleagă cu alte țări și cu lumea în general”, a spus și președintele Chinei, Xi Jinping. De altfel, la discuțiile care au durat trei ore, Xi l-ar fi avertizat pe Biden să nu depășească „linia roșie” în Taiwan, potrivit presei de stat chineze, citate de BBC.