Joe Biden vine în Polonia pentru o întâlnire NATO în formatul București 9

Preşedintele american Joe Biden va vizita Polonia în perioada 20-22 februarie, cu puţin timp înainte de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre, relatează AFP.

El se va întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda „pentru a discuta despre cooperarea noastră bilaterală şi eforturile noastre colective de a sprijini Ucraina şi de a întări capacităţile de descurajare ale NATO”, a precizat ea.

Preşedintele american se va întâlni de asemenea cu aşa-numitul „Grup al celor nouă de la Bucureşti”, din care fac parte România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.

Joe Biden intenţionează, de asemenea, să susţină un discurs în cadrul căruia va reitera că Statele Unite vor sprijini Ucraina „atât timp cât este nevoie”.

Întrebat despre o posibilă deplasare în Ucraina, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, a declarat într-o conferinţă de presă că „nu mai are de menţionat alte etape”.

Polonia, ţară membră a NATO, joacă un rol-cheie în dispozitivul occidental de susţinere a Ucrainei, iar Casa Albă a evocat deja de mai multă vreme o nouă vizită a lui Joe Biden în această ţară.

Preşedintele american, ale cărui deplasări implică un dispozitiv de securitate extrem de puternic, a fost deja în Polonia în martie 2022, pentru a se întâlni acolo cu autorităţi poloneze, militari americani şi refugiaţi ucraineni.